Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсійні виплати у 2024 році: чому не варто чекати змін з 1 січня

Державний бюджет на 2024 рік передбачає підвищення прожиткового мінімуму, однак збільшення пенсій залишається під питанням

Фото: Unsplash, УНІАН, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Пенсії в Україні в 2024 році

Фото: Unsplash, УНІАН, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Традиційно, зі збільшенням прожиткового мінімуму, в Україні відбувається автоматичне перерахунок мінімальних пенсій та інших соціальних виплат, прив’язаних до його розміру.

Про те, чи збільшаться мінімальні пенсії українців з 1 січня 2024 року, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Закон про Державний бюджет на 2024 рік Верховна Рада ухвалила 9 листопада, його положення передбачають зростання прожиткового мінімуму, а от збільшення пенсій залишається під питанням.

"Встановити, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2024 року, провадиться з 1 березня 2024 року разом із здійсненням щорічної індексації пенсій…", — йдеться в 8 пункті Прикінцевих положень про Держбюджет на 2024 рік.

Можна зробити висновок, що перерахунку пенсій, з огляду на збільшення прожиткового мінімуму громадян, з 1 січня 2024 року не передбачено. Відповідні зміни, скоріше за все, відбудуться в березні наступного року.

На незначне збільшення виплат з 1 січня можуть розраховувати лише пенсіонери, чиї виплати залежать від розміру мінімальної зарплати. В бюджеті передбачено її незначне збільшення в 2024 році, а відповідну прибавку до пенсії отримають особи, яким виповнилось більше 65 років та деякі чорнобильці.

Судячи з усього, збільшення прожиткового мінімуму більше не гарантує перегляд соціальних виплат, які залежать від його розміру. Втім, остаточна версія закону про Держбюджет ще не відома. Адже він набуває чинності після того, як він буде підписаний президентом України та офіційно оприлюднений.

Деяким пенсіонерам можуть зменшити виплати

В 2024 році в Україні планують переглянути розміри пенсій. Вже в березні очікується їх індексація. Щоб солідарна пенсійна система була справедливішою, може бути перерозподіл деяких пенсійних надбавок.

Як раніше розповідала голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолана Підласа, пенсії, зарплати вчителів та лікарів, соціальні виплати будуть збережені в наступному році, адже це захищені статті видатків. А усі виплати, які держава виплачує людям, будуть індексуватися в 2024 році.

Раніше ми писали, як самостійно розрахувати розмір своєї майбутньої пенсії, а також про те, які виплати отримують військові, виведені поза штат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.