Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсійний бонус? За що українці отримують надбавки та доплати

Розповідаємо, які доплати та надбавки можуть отримувати українські пенсіонери та яким критеріям для цього потрібно відповідати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як збільшити пенсію в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські пенсіонери можуть збільшити розмір своїх щомісячних виплат завдяки різноманітним доплатам та надбавкам. Деякі з них нараховуються автоматично, а деякі після особистого звернення у Пенсійний фонд.

Про те, які додаткові виплати можуть отримати українці, повідомили в Пенсійному фонді.

Одна з найрозповсюдженіших надбавок для пенсіонерів в Україні — є доплата за віком. Коли людині виповнюється певна кількість років, вона може розраховувати на додаткові кошти. Розмір такої надбавки складає:

  • тим кому виповнилось від 70 до 74 років включно мають щомісячно 300 гривень;
  • тим кому виповнилось від 75 до 79 років включно — 456 гривень;
  • для людей старше 80 років — 570 гривень.

Така доплата додається до загальної виплати автоматично, коли особа досягає певного віку, за виключенням громадян, пенсія яких перевищує 10 340,35 грн.

Надбавку за дітей отримують пенсіонери, які доглядають за неповнолітніми дітьми. Такі громадяни можуть розраховувати на додаткові 150 грн за кожну дитину в додачу пенсій за віком, інвалідністю та за вислугу років. Щоб отримати додаткові кошти пенсіонерам потрібно звернутись до Пенсійного фонду, автоматичного нарахування таких надбавок не передбачено.

Які надбавки отримують пенсіонери за донорство та понаднормовий стаж

Пенсіонери, які мають статус Почесного донора мають право на прибавку до пенсії в розмірі 10% від загального прожиткового мінімуму. Оскільки його розмір у 2023 році — 2 580 гривень, доплата таким громадянам становить 258 гривень.

Надбавку за понаднормовий стаж отримують чоловіки та жінки, в яких більше страхового стажу ніж 35 та 30 років відповідно. За кожний повний рік вони додатково отримують більше на 1% від розміру пенсії, але не більше ніж на 1% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Зараз це — 2 093 гривні, а отже можна максимум отримати 20,9 грн за кожний додатковий рік.

Доплату самотнім пенсіонерам, які потребують догляду, не надають якщо людина вже має певні надбавки, наприклад, за інвалідністю. Для такої надбавки громадянин повинен відповідати таким критеріям:

  • проживати самостійно;
  • потребувати постійного стороннього догляду за станом здоров’я;
  • досягти 80 років і більше;
  • отримувати пенсію за віком.

Сума такої доплати становить 40% від прожиткового мінімуму особам, які втратили працездатність, зараз це 837 гривень.

Раніше ми писали, які документи потрібні для призначення пенсії військовому, а також як пенсіонери на окупованих територіях можуть отримати свої виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.