Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Поляки готують нову проблему для України: на що хочуть підмовити ЄС

Розповідаємо, над якими домовленостями з Європейським Союзом працюють в польському уряді та чому це невигідно для України

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Польський уряд вимагає від ЄС заборонити ще більше української продукції

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Польський уряд хоче вмовити Європейський Союз (ЄС) заборонити ще більше української сільськогосподарської продукції. Так, новоспечений міністр сільського господарства країни Чеслав Сєкєрський запропонував Єврокомісії (ЄК) встановити квоти, під якими опиняться найбільш "чутливі товари".

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

На думку Сєкєрського, є низка українських товарів, надмірний імпорт яких створює ринкові проблеми та загрози в Польщі. Як уточнив пан міністр, труднощі виникають не лише через поставки кукурудзи, пшениці та ріпаку. Ринки держав Євросоюзу потрібно закрити від імпорту цукру, м’яса птиці, яєць, ягід (особливо замороженої малини) чи яблучного концентрату.

Як приклад польський міністр наводить те, що коли були скасовані для українського цукру, його імпорт в країни Європейського Союзу зріс двадцять разів, якщо порівняти з обсягом квоти, яка була прописана в Угоді про асоціацію між Україною та блоком.

Коли ж відбувається лібералізація імпорту то, на думку Сєкєрського, це вигідно українській економіці та "олігархам, капітал яких часто зберігається за межами України". Тож він пропонує поступово запроваджувати взаємну лібералізацію ринків між Україною та ЄС.

Ще міністр сільського господарства Польщі вважає за необхідне забезпечити можливість автоматичного повторного запровадження тарифів, якщо імпорт перевищуватиме встановлені обсяги. Крім того, Україні потрібно якомога скоріше зробити так, аби законодавство країни відповідало переліченим в Угоді про асоціацію нормативних актів ЄС.

Страйк польських перевізників

Раніше ми розповідали, що 6 листопада польські перевізники розпочалуи масову акцію протесту на кордоні з Україною. Поляки паралізували роботу кількох пунктів пропуску, аби їхні вимоги задовольнили. Перевізники, зокрема, хотіли::

  • відновлення дозволів на транспортування українських вантажів у Польщі та Європейському Союзі;
  • виключення вантажівок польських перевізників із системи "єЧерга";
  • заборону на реєстрацію на території Польщі транспортних компаній країн, які не є частиною Євросоюзу.

Більшість експертів вважають, що саме остання вимога є дуже радикальною, однак протестувальники не хочуть змінювати умови.

Сайт Pro Гроші вже писав про новий пункт пропуску, який запрацював на кордоні з Польщею. Також нагадаємо, що деякі українці у Польщі з 2024 року не отримуватимуть виплати на дітей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.