Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Рейтинг найдорожчих міст світу 2023: хто очолив і яку сходинку зайняв Київ

У річному вимірі світові ціни піднялися на 7,4%, що через що позиції в оновленому рейтингу змістилися

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Рейтинг найдорожчих міст світу 2023

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Щорічне дослідження Всесвітнього індексу вартості життя від Economist Intelligence Unit (EIU) показало, що попри повільні темпи інфляції в багатьох містах стало дорожче жити. В середньому ціни піднялися на 7,4%, що призвело до оновлення позицій у цьогорічному рейтингу найдорожчих міст.

Про це йдеться на офіційному сайті EIU.

У 2022 році Київ виключили з рейтингу, враховуючи повномасштабну війну. Але дослідження за 2023 рік розмістило столицю України на 132 позицію. Що цікаво, два роки тому Київ розташовувався на 118 місці, що говорить про незначне падіння вартості життя.

Перші сходинки рейтингу розділили між собою Цюріх та Сінгапур. Азіатське місто вже 11 років поспіль зберігає статус одного з найбільш дорогих міст світу, тоді як Цюріх піднявся з шостої позиції. Причинами такої ситуації експерти назвали високу вартість продуктів харчування і товарів для дому.

На третьому місці опинився Нью-Йорк, а ще два мегаполіси Сполучених Штатів Америки – Лос-Анджелес і Сан-Франциско – зайняли сходинки в першій десятці. Приблизно половина з 20 найдорожчих населених пунктів – це західноєвропейські міста, такі як Копенгаген, Дублін і Відень.

Дослідження вартості життя у різних містах світу
Дослідження вартості життя у різних містах світу
Фото: EIU

Вартість життя у Європі підвищилася через дії Європейського центрального банку, який вирішив приборкати інфляцію підвищенням відсоткових ставок. Як результат – курс євро щодо долара виріс на 7%.

У рейтингу також опинилися Москва та Санкт-Петербург. Вони впали на 142 та 147 позиції відповідно через обвал російського рубля і санкції. Найдешевше мешкати, виявляється, у Дамаску (Сирія), Тегерані (Іран) та Триполі (Лівія).

Перша десятка найдорожчих міст світу має такий вигляд:

  • Цюріх та Сінгапур;
  • Женева;
  • Нью-Йорк;
  • Гонконг;
  • Лос-Анджелес;
  • Париж;
  • Тель-Авів;
  • Копенгаген;
  • Сан-Франциско.

Міста з найбільшим ризиком "бульбашки"

Швейцарський банк UBS проаналізував ринок житла в найбільших містах світу і визначив, де існує ризик формування так званої "бульбашки". Це ситуація, коли немає балансу між попитом і пропозицією, що призводить до швидкого росту цін на нерухомість, хоча для цього відсутні підстави.

Станом на 2023 рік небезпека спостерігається лише в Цюріху та Токіо. Там надто переоцінена вартість об’єктів з огляду на ринкові спекуляції, низькі процентні ставки, непогашені іпотечні кредити тощо. Близькими до появи "бульбашки" є Лондон, Париж, Торонто, Стокгольм, Маямі. Тоді як причин хвилюватися через недоцільну вартість квартир немає у мешканців Нью-Йорка, Варшави, Бостона, Дубаю та ін.

Для уникнення проблем із нерухомістю необхідні спільні регулятивні дії з боку уряду та учасників ринку. Ефективна співпраця дасть змогу ретельно моніторити умови та зберігати стабільність цін.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українські туристи платитимуть за вхід у популярне європейське місто. Також ми повідомляли, скільки доведеться заплатити в різних містах України за оренду квартири на Новий рік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.