Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Розширення допомоги для ВПО: що пропонують в Мінсоцполітики

Розповідаємо, які зміни щодо виплат внутрішньо переміщеним особам планує запровадити уряд України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Новий підхід до допомоги ВПО

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Міністерстві соціальної політики висловлюють думку про необхідність збільшення обсягу підтримки для українців, що її потребують, адже чинна система фінансової допомоги не задовольняє всі потреби громадян та може бути ефективнішою.

Про це розповіла заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак в інтерв’ю виданню ZN.UA.

Вона переконана, що встановлені в Україні виплати для внутрішньо переміщених осіб не покривають всіх їх потреб. Марчак навила приклад сім’ї переселенців, що не має постійного заробітку та отримує допомогу на оренду помешкання, але ці кошти не покривають витрати на їжу та інші важливі речі, залишаючи сім’ю у важкому матеріальному становищі.

За словами посадовиці, існує потреба у впровадженні більш комплексного підходу до допомоги внутрішньо переміщеним особам, шляхом окремого надання компенсацій за оренду житла та виплат на утримання. У міністерстві переконані, що така стратегія дозволить точніше задовольняти специфічні потреби переселенців без стабільного доходу, надаючи необхідну підтримку для покриття витрат на ключові життєві потреби.

"Поширена проблема, коли мама з двома дітьми не може влаштуватися на роботу, бо немає з ким залишити дітей. Ця проблема не вирішиться, якщо ми будемо платити мамі п’ять-вісім тисяч гривень допомоги на неї та дітей. Якщо в жінки є мати або інший родич, прикутий до ліжка, який потребує догляду, ситуація повториться, жінка знову-таки не зможе піти працювати. Відповідно, є низка проблем, які ми маємо розв’язати, щоб допомогти сім’ям ВПО", — переконана Дарина Марчак.

Також заступник міністра наголосила, що внутрішньо переміщені особи, які проживають у столиці або у селі в Івано-Франківській області, одержують однакові державні виплати. Водночас вона звернула увагу на те, що вартість оренди в цих місцях може значно відрізнятись.

Як уряд планує розв'язати проблеми виплат для ВПО

Заступниця міністра заявила, що в міністерстві розглядають можливість розробки щонайменше трьох форм допомоги для внутрішньо переміщених осіб. Перший вид допомоги — це фінансові виплати. Відповідно до постанови Уряду №94, було продовжено виплати для ВПО та значно розширені умови для отримання підтримки малозабезпеченим родинам.

"Причому якщо ви отримуватимете допомогу як малозабезпечені, розмір виплат, залежно від складу вашої родини, може бути навіть більшим, ніж виплати на проживання для ВПО", — пояснила представниця відомства.

Другий напрямок полягатиме у цільовому фінансуванні оренди житла, виходячи з реальних вартостей оренди у різних регіонах.

Третім аспектом стане забезпечення необхідних соціальних послуг, особливо у сфері догляду за важкохворими та дітьми.

Раніше ми писали, які виплати від Всесвітньої продовольчої програми ООН отримають українці в березні, а також чи отримуватимуть допомогу від держави ВПО, які орендують житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.