Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Швидкий заробіток на смітті: скільки коштує 1 кілограм чорного брухту в січні

Металевий мотлох краще не викидати на смітник, а відкласти в сторону, щоб накопичити і продати за непогані гроші

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на чорний брухт в Україні трохи виросли

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Брухт охоче приймають на повторну переробку, особливо чорний метал, оскільки з нього можна виготовити чимало інших речей. Українцям рекомендують не викидати поламану побутову техніку чи електронні прилади, накопичуючи мотлох для оптового продажу. Так загальна сума вийде більшою, особливо якщо заздалегідь відсортувати чорний брухт.

Сайт Pro Гроші проаналізував інтернет-оголошення про прийом металів і дізнався, які ціни за 1 кілограм чорного брухту в січні 2024 року.

Скільки коштує брухт чорних металів в Україні

В інтернеті є чимало оголошень про прийом чорного металу на повторну переробку. Навіть на OLX багато пропозицій, хоча там зазвичай не пишуть вартість за 1 кілограм. Потрібно телефонувати в компанію та дізнаватися деталі напряму. Але на офіційних сайтах завжди вказують, скільки коштують послуги. Тож у різних областях України можна продати чорний брухт за такими цінами:

  • Вінницька – від 2 грн до 4 грн;
  • Івано-Франківська – від 2 грн до 4 грн;
  • Львівська – від 2 грн до 4 грн;
  • Сумська – від 3 грн до 4,5 грн;
  • Одеська область – від 4 грн до 6 грн;
  • Дніпропетровська – від 4 грн до 6 грн;
  • Харківська – від 4 грн до 6 грн;
  • Київська – від 5 грн до 6 грн.

Вартість залежить від різних факторів, наприклад, регіону, умов доставки, компанії, зовнішнього вигляду і стану металу, сезонності. Відомо, що взимку ціни на брухт трохи піднімаються, оскільки українці рідше звертаються до компаній, майже не пропонуючи свій товар. Але попит є завжди, тому для мотивування клієнтів фірми встановлюють вищу вартість.

Плюс варто звертати увагу на наявність домішок у брухті. Якщо метал містить іржу и бруд, його приймуть дешевше або відправлять на очистку. З іншого боку, якщо електронний прилад має інші матеріали, наприклад, мідь чи залізо, то сума оплати може вирости. Про такі нюанси бажано заздалегідь домовлятися з приймачем брухту, аби не втратити свої гроші.

Що відбувається на ринку брухту в Україні

Загалом ціни залежать і від світової ситуації на ринку. Що стосується експортної спроможності України, то станом на грудень 2023 року вдалося досягти показника 161 тис. тонн, а це відчутно більше порівняно з результатами 2022 року.

Тенденцію можна пояснити відновленням ділової активності, створенням нових робочих місць, покращенням діяльності металургійних/ливарних підприємств. Їм вдалося підлаштуватися під умови сьогодення, розвиваючи власні потужності попри війну. В процентному співвідношенні Україна найбільше постачає за кордон:

  • чавун – 27,4%;
  • напівфабрикати – 25,3%;
  • гарячекатаний плоский прокат – 18,1%.

Звісно, це впливає на вітчизняний ринок і дозволяє регулювати вартість прийому брухту в кращу сторону. Тож не дивно, що на металургійні комбінати поставляють все більше металів: на 8,2% у січні-листопаді 2023 року. З часом ринок повністю оживе та відновить цінові характеристики до рівня перед повномасштабним вторгненням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що чорні метали стали популярнішими і розповідав, що змінилося на світовому ринку брухту. Також ми повідомляли, які вироби з нержавійки найдорожче приймають на брухт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.