Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

На чорних металах можна непогано заробити? Які зміни відбулися на ринку брухту у 2023 році

Розповідаємо, що відбувається на ринку брухту чорних металів в Україні та експортом металолому

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Заготівля брухту чорних металів зростає

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Заготівля брухту в Україні значно зросла за останній період. Пов'язують таку тенденцію високою діловою активністю металургійних та ливарних підприємств, які займаються поповненням технологічних запасів брухту на зимовий період.

Про те, що відбувається на ринку металобрухту в Україні, повідомляє пресслужба УАВтормет у Facebook.

За даними організації, обсяги заготівлі брухту збільшились на 27,3% за 11 місяців 2023 року та сягнули 1127,6 тис. т. Окрім активізації металургійних та ливарних підприємств відмічається також інтенсивна експортна діяльність.

"Постачання брухту чорних металів на українські металургійні комбінати в січні-листопаді 2023 р. збільшилися в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року на 8,2% (до 910,9 тис. т). Технологічні запаси брухту чорних металів на підприємствах оцінюються в 35,0-40,0 тис. т. При цьому розрахункові технологічні потреби металургів в цій сировині забезпечені повністю, з перевищенням на 12,5%", — відзначається у повідомлені.

Що відбувається з експортом брухту чорних металів

За попередні 11 місяців 2023 року експорт брухту чорних металів сягнув 161 тис. т, що відчутно більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Завдяки експорту забезпечується ділова активність на внутрішньому ринку, зберігаються робочі місця, а також металобрухт відправляють до закордонних підприємств, які виробляють товари для ЗСУ. В процентному співвідношенні Україна найбільше експортує:

  • чавун — близько 27,4%;
  • напівфабрикати — приблизно 25,3%;
  • гарячекатаний плоский прокат — приблизно 18,1%.

"Виробництво сталі протягом 11 місяців 2023 р. склало всього 5,7 млн т, що на 7,3% менше за аналогічний період минулого року. Експорт чорних металів протягом січня-жовтня 2023 р. скоротився на 25,3% (до 4,34 млн т. на суму в 2,43 млрд. USD)", — відмічають в УАВтормет.

Загалом ціна на металобрухт закріпились на позначці у 180-190 євро/т, FCA — закупівельні ціни МК, та 360-380 євро/т, DAP — експортні ціни.

Раніше ми писали, що відбувається на ринку брухту чорних металів у 2023 році та як від нього залежить світове виробництво сталі, а також чому вартість золота перевищила попередньо встановлений історичний рекорд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.