Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Торкнеться кожного українця. Головні нововведення 2024 року

Розповідаємо, з якими економічними, фінансовими та податковими змінами зіткнуться українці в новому році

Фото: УНІАН, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Українців чекають зміни у 2024 році стосовно зарплат, пенсій та податків

Фото: УНІАН, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

2024 рік принесе українцям деякі значні зміни. Вони торкнуться грошового забезпечення та податкових зобов’язань. Досить багато виплат підвищать, водночас бізнесу доведеться платити більше у державний бюджет.

Сайт Pro Гроші розповідає, які головні нововведення чекають наших громадян наступного року.

Зміст
1.Збільшення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму
2.Виросте зарплата вчителів
3.Право виходу на пенсію
4.Зміни у виплатах для внутрішньо переміщених осіб
5.Податки та ліміти для ФОПів виростуть

Збільшення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму

У державному бюджеті на 2024 рік, який опубліковано на сайті Верховної Ради, передбачено підвищення основних показників – мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Причому планується двоетапне регулювання виплат, а саме:

  • з 1 січня зарплата становитиме 7 100 грн;
  • з 1 квітня – 8 000 грн.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 2024 рік дорівнюватиме 2 920 грн. З огляду на це, вдалося визначити розмір середнього доходу українців. Бюджетні розрахунки свідчать, що наступного року середня зарплата виросте до 21 809 грн.

Так само зміниться прожитковий мінімум для дітей: 2 563 грн – віком до 6 років, 3 196 грн – віком від 6 до 18 років.

Виросте зарплата вчителів

Завдяки збільшенню освітньої субвенції на 15,5 млрд гривень Міністерство освіти і науки України зможе підняти заробітну плату педагогічним працівникам. Їхні заробітки залежать від багатьох факторів, зокрема, посадового окладу, стажу, вислуги років тощо. Середній дохід змінюватимуть у два етапи:

  • з 1 січня – підвищення на 10%;
  • з 1 квітня – підвищення на 12,6%.

Як зауважив очільник Міністерства Оксен Лісовий, навіть підвищенні розміри будуть далекими від тих, на які заслуговують вчителі. МОН наразі активно працює над питанням грошового забезпечення педагогів.

Право виходу на пенсію

Наступного року вимоги до страхового стажу будуть змінені. Щоб людина мала змогу вийти на пенсію, їй потрібно буде мати не менше 31 року стажу. Станом на 2023 рік достатньо 30 років. Плюс необхідно, щоб особі виповнилося повних 60 років. Існує можливість стати пенсіонером пізніше, наприклад, у 63 роки, при цьому вимоги до страхового стажу також інші:

  • у 2023 році – від 20 до 30 років стажу;
  • у 2024 році – від 21 до 31 року стажу.

Зміни у виплатах для внутрішньо переміщених осіб

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 332 деяким ВПО автоматично продовжать фінансові виплати у 2024 році. Йдеться про осіб, які вперше звернулися по грошову підтримку від держави з 1 серпня 2023 року. Для них шестимісячний термін здійснення виплат закінчиться 31 січня 2024 року, після чого жодних додаткових дій вчиняти не потрібно. Гроші будуть надходити на рахунки ще пів року, якщо ВПО відповідатимуть визначеним критеріям.

Також наступного року відбудуться зміни щодо обліку переселенців. Уряд оновив кілька постанов і запровадив такі норми:

  • після тривалого проживання за кордоном і повернення в Україну ВПО мають 15 робочих днів, щоб звернутися за виплатами, якщо раніше не отримували державну допомогу;
  • у разі повторної евакуації після 1 серпня 2023 року переселенцям автоматично призначать виплати на 6 місяців, якщо вони будуть включені в спеціальні списки, затверджені обласною військовою адміністрацією;
  • після звільнення території від окупації або завершення там активних бойових дій ВПО отримуватимуть фінансову підтримку протягом 3 місяців, а не одного;
  • необхідно мати поважні причини відсутності роботи впродовж трьох місяців із дня призначення виплат.

Податки та ліміти для ФОПів виростуть

Оскільки деякі внески і податки фізичних осіб-підприємців залежать від мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму, то очевидно, що після їхнього збільшення виростуть і зобов’язання перед державним бюджетом. З 1 січня ліміти доходів, розміри єдиного податку та єдиного соціального внеску будуть такими:

  • ЄП для 1 групи – 302,8 грн/міс;
  • ЄП для 2 групи – 1 420 грн/міс.;
  • ЄСВ з січня по березень – 1 562 грн/міс;
  • ЄСВ з квітня – 1 760 грн/міс;
  • ліміт доходу для 1 групи – 1 185 700 грн;
  • ліміт доходу для 2 групи – 5 921 400 грн;
  • ліміт доходу для 3 групи – 8 285 700 грн.

Варто зазначити, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким передбачено ще більші ліміти для ФОПів. Наразі пропозиція перебуває на розгляді, але не виключено, що її ухвалять голосуванням у парламенті.

У 2024 році продовжить діяти пільга для ФОПів на спрощеній системі оподаткування стосовно сплати ЄСВ. Так само внесок можуть не платити підприємці 1 та 2 груп, які зареєстровані на територіях активних бойових дій.

Раніше сайт Pro Гроші писав про підвищення тарифів на комуналку та відключення світла, а також розповідав, що чекає на українців у 2024 році. Також ми повідомляли, що в Україні скасували мораторій на податкові перевірки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.