Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Підвищення тарифів на комуналку та відключення світла: що чекає на українців у 2024 році

Редакції сайту Pro Гроші також вдалося дізнатися, які чинники вплинуть на перегляд тарифів комунальних послуг

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фахівець розповів, як зміняться тарифи на комуналку у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кожен місяць українці отримують рахунки за комунальні послуги, але з кожним наступним роком зростає страх перед можливими підвищеннями тарифів. Зараз на порозі вже 2024 рік, і питання про майбутні тарифи стає особливо актуальним.

Редакція сайту Pro Гроші вирішила розібратися у цьому питанні та звернулася до голови Спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка.

Чи зміняться тарифи на комуналку на початку 2024 року


Попенко розповів, що, хоча точних прогнозів щодо підвищення тарифів на початку року немає, загалом у 2024 році тарифи на комунальні послуги можуть зрости. Він це підкреслив, вказавши на те, що нещодавно голова Нафтогазу Олексій Чернишов повідомив про перегляд цін на газ після опалювального сезону. Також будуть підвищуватися тарифи на електроенергію. Ці зміни призведуть до того, що українцям доведеться платити більше й за:

  • опалення;
  • гарчу воду.

Також підвищення тарифів на електроенергію, яке постійно відбувається для бізнесу, буде відображатися й на тарифах водоканалів, тому нас очікує масове підвищення тарифів на комуналку у 2024 році.
Олег Попенко

Олег Попенко

Голова Спілки споживачів комунальних послуг України

Що впливатиме на підвищення тарифів


За словами фахівця, найголовнішим фактором, що впливає на підвищення тарифів, є накопичення боргів населення. Навіть при існуючій системі субсидій в Україні, велика частина населення не може виплатити повністю свої рахунки за комунальні послуги. При цьому, Попенко зазначив, що це призводить не тільки до зростання боргів громадян, але і до збільшення заборгованості самих комунальних компаній.

Наприклад, якщо брати борги водоканалів перед енергопостачальними компаніями, то вони десь на рівні 3 млрд гривень. Тому будь-яке зростання тарифів призведе до того, що наступного року це буде вже 4,5 млрд гривень. Так само буде і з постачальними компаніями, у яких на сьогодні вже десятки мільярдів гривень боргів і вони надалі будуть зростати.
Олег Попенко

Олег Попенко

Голова Спілки споживачів комунальних послуг України

Чому та де відбуваються аварійні відключення світла


Жителі ряду регіонів України, зокрема Одеській, Київській та Львівській областях, часто стикаються з аварійними відключеннями електропостачання. Це відбувається через перенавантаження енергосистеми та відсутність її модернізації.

Будь-які проблеми в енергосистемі будуть переважати саме в цих областях, оскільки там кількість абонентів, яка висить на мережах обленерго, перевищує допустиму норму у 2-3 рази. Саме тому, там часто відбуваються аварійні відключення світла.
Олег Попенко

Олег Попенко

Голова Спілки споживачів комунальних послуг України

За словами Олега Попенка, проблеми з електропостачанням також будуть виникати в прифронтових і прикордонних областях. Крім того, він зазначив, що відключення будуть й в інших областях, тому що не завжди є можливість забезпечити, наприклад, покриття пікових навантажень в центральних регіонах України.

Що може змінитися для українців у розрізі ЖКГ до кінця року


Наразі, до кінця року, значущих змін у розрізі житлово-комунальних послуг не має відбутися. Однак, є певна невизначеність, пов'язана з рішенням, яке планує прийняти Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо підвищення тарифів на електроенергію для Укренерго. Це може вплинути на бізнес та загальні тарифи для споживачів, але конкретні зміни будуть визначені після ухвалення рішення НКРЕКП 9 грудня.

Якщо це рішення набуде чинності з 1 січня 2024 року, а не одразу, тоді нас не очікуватимуть якісь серйозні зміни до кінця року, – розповів Олег Попенко.


Тож, українцям залишається чекати на рішення та оновлені тарифи, сподіваючись на виважений підхід до проблеми, щоб забезпечити стабільність та доступність комунальних послуг для всього населення.

Раніше ми писали, що в Нафтогазі попередили споживачів про зайві суми в платіжках. Також ми повідомляли, як нарахують субсидії в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.