Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

У Польщі відбудуться серйозні зміни для українців: до чого готуватися біженцям

У Польщі працюють над продовженням тимчасового захисту для українських біженців до 2025 року, але також хочуть встановити для громадян суворіші правила

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці у Польщі житимуть за новими правилами

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Польщі планують кардинально змінити правила перебування українців у країні. Очікується, що нові умови запровадять паралельно з продовженням умов тимчасового захисту біженців з України до 4 березня 2025 року.

Як повідомляє польський сайт Kresy.pl, МВС країни та місцеві адміністрації вже працюють над відповідними змінами.

Журналісти також пояснили, чого очікувати українцям у сусідній країні.

Система пільг запрацює за суворішими правилами

Польський уряд може посилити систему пільг для:

  • неповнолітніх;
  • хворих;
  • людей з інвалідністю.

Так, наразі у законі є стаття щодо грошового забезпечення на проживання та харчування, але її можуть прибрати. Усе тому, згідно з положенням про соціальну допомогу підтримку громадянам надають органи державного управління. Так з'являються зловживання "у вигляді подвійного розміщення одних і тих самих людей".

За інформацією Rzeczpospolita, українців у Польщі зараз майже мільйон. Ці люди приїхали до країни з початком повномасштабної війни. Ще приблизно 1,5 мільйона України проживали у Польщі до 24 лютого 2022 року.

Новоприбулих українців хочуть залишити без фінансової допомоги

Зараз біженцям після прибуття до Польщі виплачують 300 злотих (2 856 гривень) на особу. Фінансова підтримка надається для того, аби люди могли:

  • купувати продукти харчування;
  • одяг;
  • взуття;
  • засоби особистої гігієни;
  • платити за проживання.

Тепер чиновники вважають, що настав час цю допомогу скасувати, оскільки ініціативу запроваджували для того, аби підтримати людей, які вимушено виїхали з рідних домівок, адже рятувалися від війни.

Водночас за даними центрів соціального захисту населення, у Польщі зростає кількість нових осіб, у яких є на пільги. Але це здебільшого люди, які планують оселитися в країнах Євросоюзу, а не ті, кому довелось раптово тікати з України.

Польський уряд перевірятиме громадян на заборгованість та позбавлятиме статусу

Громадян, у яких виникли заборгованості з виплат, перевірятимуть уважніше, також їх позбавлятимуть статусу захисту. Зазначається, що чимала кількість наших краян не покривають половину витрат на проживання та харчування в колективних центрах, куди їх насправді скеровують.

У Польщі змінять правила для легального перебування українців в країні

Ще одна зміна, яку розглядають в польському уряді — право на легальне проживання в Польщі. Пропонується, що якщо людина хоча б на день виїде до України, вона залишиться без права на легальне перебування. Зараз таке право українські біженці втрачають, якщо виїжджають із Польщі на термін понад 30 днів.

Наприклад, представники Любуського воєводства кажуть, що українці часто їздять у туристичні та ділові поїздки, тобто в них немає фінансових проблем, але вони все одно отримують допомогу.

Також у кожному воєводстві є реєстр виплат допомог. Це означає, що теоретично одна сім’я може отримати фінансову підтримку від кількох адміністративних одиниць Польщі. Щоби позбутися такого зловживання, в Польщі можуть заснувати центральний реєстр.

Які є виплати для українців у сусідній Польщі у 2024 році

Польський спецзакон, за яким українські біженці отримують фінансову підтримку, діятиме до 30 червня 2024 року. Так, зокрема, до цієї дати за громадянами закріплені сімейні та соціальні виплати. Детальніше про це можна прочитати у нашому матеріалі.

Раніше ми пояснювали, які правила діють для українців, щоби отримати картку поляка у 2024 році. Також ми писали, яка робота у Польщі є для громадян України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.