Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці можуть самостійно збільшити пенсію – існує 4 дієвих способи

Ще до анонсованої пенсійної реформи українці мають змогу збільшити розмір виплат від держави

Фото: Pixabay, Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери можуть збільшити свої виплати кількома способами

Фото: Pixabay, Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В деяких випадках пенсіонери можуть самостійно домогтися підвищення фінансових нарахувань. Наприклад, звернувшись у суд для оскарження рішень ПФУ чи подавши додаткові відомості про заробітну плату. Нерідко трапляється, що суми виплат дійсно переглядають і збільшують.

Про це йдеться на порталі Мінфін.

Експерти виділяють чотири розповсюдженні методи боротьби за суму пенсійного забезпечення:

  • подання довідки про зарплату за останні 5 років до 30 червня 2000 року;
  • подання уточнюючого документу з роботи про періоди професійної діяльності;
  • перехід з одного виду пенсії на інший;
  • судові суперечки з ПФУ.

Щодо останнього варіанту, то це найбільш радикальний метод, але інколи він спрацьовує. Зокрема, маючи претензії до Пенсійного фонду стосовно некоректного розрахунку суми, бажано оскаржувати рішення в судовому порядку. Якщо позитивна ухвала призведе до підвищення грошових нарахувань, то витрати часу і нервів того вартують.

Наразі для обчислення розміру пенсії беруть до уваги заробітну плату працівника за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера можна долучити довідку про доходи за попередні 60 місяців, тобто 5 років. Але важливо мати підтверджувальні документи, наприклад, платіжні відомості про виплату коштів підприємством.

"Завдяки цьому може підвищитися загальний показник коефіцієнта заробітної плати особи, а отже, і підвищитися пенсія", – зауважив адвокат юридичної компанії "АРЕС" Владислав Зайцев.

Також допомагає перехід на інший вид пенсії, який передбачає вищі фінансові виплати. Звісно, така можливість доступна не всім українцям, оскільки зміна відбувається відповідно до чинного законодавства.

Нарешті, збільшення пенсії настає після подання в ПФУ уточнюючої довідки про періоди роботи. Бо трапляється, що контролюючий орган зараховує до стажу не всі роки професійної діяльності через неналежне заповнення трудової книжки чи інші чинники. Тому варто звернутися на підприємство і попросити документ про терміни роботи.

Кому можуть припинити пенсійні виплати

Раніше ми розповідали, що деяким українцям можуть скасувати грошові нарахування відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Йдеться про випадки, коли отримувач:

  • пішов із життя;
  • покинув Україну для постійного проживання за кордоном;
  • подав фальшиві чи неточні документи під час оформлення пенсії;
  • не користувався банківською карткою, на яку приходять кошти, більше 6 місяців;
  • не є особою з інвалідністю;
  • повернувся на роботу після виходу на пенсію за вислугою років.

Це основні причини зупинення державної фінансової підтримки. Деякі проблеми можна вирішити, якщо вчасно проінформувати Пенсійний фонд та інші структури про зміну персональної інформацію чи виїзд в іншу країну. До речі, повне скасування відбувається лише за умови смерті людини. В інших випадках гроші заморожують на рахунку до вияснення обставин.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто з українців точно зможе отримати пенсію за вислугу років. Також ми повідомляли, що деякі пенсіонери мають право на надбавку та розповідали, хто отримає більше грошей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.