Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці шукатимуть роботу за новими правилами — що зміниться на ринку праці

У Міністерстві економіки запланували кардинальні зміни, які мають спростити українцям механізм працевлаштування

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як зміниться ринок праці в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують провести масштабну реформу, яка змінить ринок праці. Так, у Міністерстві економіки вже підготували проєкт нового Трудового кодексу замість Кодексу законів про працю, у січні має початися публічне обговорення майбутніх змін.

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

Які зміни планують

Як пояснила міністерка економіки Юлія Свириденко, в Україні досі діє запроваджений ще у 1971 році Трудовий кодекс. Виходить український ринок праці працює за законами ще радянських часів.

"Попри численні зміни, цей документ більше не відповідає вимогам часу та гальмує розвиток економіки", – каже вона.

За її словами, її слів, держава хоче викорінити "архаїчні та часто шкідливі радянські норми" та легалізувати різні форми зайнятості, серед яких:

  • дистанційна робота;
  • надомна праця;
  • нефіксований робочий час.

"Диджиталізуємо збір інформації про працівника. Паперові трудові книжки більше не знадобляться. Боротимемось із мобінгом та чимало іншого. Наша мета – створити умови, аби ті, хто хоче працювати, могли це робити без перешкод", – пояснила Свириденко.

Крім того, вже у 2024 році уряд змінить підходи до держзамовлення. Це допоможе протидіяти структурному безробіттю – коли безробітних багато, але ринок праці потребує зовсім інших фахівців. Цю проблему спробують розв'язати шляхом зменшення державного замовлення у вищих навчальних закладах до мінімуму. Натомість українцям надаватимуть гранти, щоби вони отримували бажану професію.

"Грант частково покриватиме витрати на навчання (cofinancing of tuition). Мета такої системи – максимальна свобода вибору. Тож шанси на те, що після закінчення навчання молода людина працюватиме за фахом – значно вищі, ніж за нинішніх умов", – підкреслила Юлія Свириденко.

Яких фахівців потребуватиме держава у 2024 році

Як вказують дані Work.ua, найбільший дефіцит існує серед медичних та робочих спеціальностей. Очікується, що у 2024 році роботодавці потребуватимуть на фахівців у цих галузях через масову мобілізацію та міграційні процеси, пов'язані з війною та внутрішньою нестабільністю.

Дослідження вказує на проблеми з пошуком кваліфікованих гастроентерологів, лікарів УЗД, педіатрів та інших. В регіонах спостерігається різниця в конкуренції на робочому ринку, де велика конкуренція залишається у великих містах, а менша – в менших регіонах, таких як Закарпаття, Чернівці та Херсон.

Раніше ми розповідали, яким буде ринок праці в Україні після війни. Також ми писали, як штучний інтелект впливає на ринок праці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.