Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці в ЄС витрачатимуть менше коштів: яка послуга буде безплатною чотири місяці

Пояснюємо, як Україна виконує одну із важливих умов для інтеграції країни в європейське середовище та як це допомагає громадянам

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна запроваджує безплатний роумінг з ЄС

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада у першому читанні підтримала проєкт закону, завдяки якому українці в країнах Європейського Союзу здійснюватимуть дзвінки за тарифами "Київстар", Vodafone та lifecell, які діяли в Україні. Втім, безплатний роумінг запровадять лише на чотири місяці.

Йдеться про законопроєкт №10265.

Як пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передбачається, що з громадян України не стягуватимуть додаткову плату за дзвінки під час подорожей до чотирьох місяців Європою. Аналогічне правило стосуватиметься європейських гостей в Україні.

"Україна виконала одну з умов євроінтеграції у сфері електронних комунікацій", – написав він у своєму Telegram-каналі.

Законопроєкт передбачає, що в Україні впровадять норми європейського законодавства з питань роумінгу. Європейські правила потрібні для того, аби між Україною та Європейським Союзом запрацювала єдина роумінгова зона. Українське законодавство у цій сфері має бути погоджено з європейським до 24 квітня 2024 року.

Також будуть створені умови для:

  • отримання Україною режиму внутрішнього ринку з ЄС у сфері електронних комунікацій/інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС;
  • захисту прав та інтересів споживачів (користувачів послуг роумінгу) та дотримання принципу прозорості під час замовлення та отримання регульованих послуг роумінгу у рамках спільної роумінгової зони (на території ЄС);
  • забезпечення співпраці українських постачальників електронних комунікаційних послуг на рівних умовах з європейськими.

"Законопроєкт дасть можливість українцям на постійній основі користуватися домашніми тарифами мобільного зв’язку на території держав-членів ЄС та не сплачувати додаткові кошти за послуги роумінгу (враховуючи політики добросовісного користування)", – йдеться у пояснювальній записці до проєкту закону.

Наразі для українців у ЄС діє тимчасовий безплатний роумінг. Європейські мобільні оператори погодилися скасувати плату у 2022 році, коли російські війська вдерлися до України.

Київстар скасував корисну послугу

З 21 лютого "Київстар" відмовився від послуги StarFіnd, завдяки якій абоненти дізнавалися про місцеперебування рідних і близьких. Але абонентам мобільного оператора пропонують підключити більш довершену послугу з назвою "Мобільна безпека". Ця функція дозволяє:

  • прокладати шлях без точної адреси;
  • створювати безпечні та небезпечні місця, отримувати сповіщення про наближення абонента до небезпечних локацій;
  • відстежувати пересування близьких на мапі онлайн і так далі.

Детальніше про це можна прочитати у нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, скільки тепер платитимуть за мобільний зв'язок клієнти Vodafone. Також ми писали, що буде з тарифами інших мобільних операторів у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.