Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деякі українці можуть раніше вийти на пенсію: хто має право на таку пільгу

Розповідаємо, як українці можуть позачергово вийти на пенсію та яким критеріям для цього потрібно відповідати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям простіше вийти на пенсію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для виходу на пенсію українцям потрібно досягнути певного віку та набути необхідну кількість стажу. Однак сім категорій громадян можуть це зробити раніше.

Про те, хто може достроково вийти на пенсію, повідомили в Пенсійному фонді України.

Більшість громадян України виходять на пенсію після 60, 63 та 65 років. При цьому, для виходу на відпочинок у 60 особа повинна мати щонайменше 31 рік стажу, у 63 — 21 рік стажу, а для виходу на пенсію у 65 років буде достатньо 15 років стажу. Однак, позачергово, це можуть зробити громадяни, які мають право на це за вислугою років, а також:

  • не можуть продовжувати професійну діяльність через стан здоров'я і при цьому трудовий договір розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу;
  • мають інвалідність по зору I групи – сліпі та ті, хто має I групу інвалідності з дитинства;
  • хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути), диспропорційні карлики;
  • мають статус учасника бойових дій, отримали інвалідність внаслідок участі у військових діях;
  • мами 5 та більше дітей, які виховували їх принаймні до 6 років. Таку ж можливість мають і матері у яких тяжко хворі малюки або ж дітки з інвалідністю;
  • жінки/чоловіки, які повторно не одружувалися, діти, які стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття, і батьки, що мають статус сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;
  • не можуть працювати через зміни в організації виробництва і праці, при тому, що їхній трудовий договір розірваний з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Який період безробіття зарахують до стажу

До стажу українцям можуть зарахувати період догляду за хворим родичем, який є інвалідом І групи. Такі люди потребують сторонньої допомоги, а тому хтось із членів родини повинен покинути роботу, щоб за ними доглядати.

"Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" передбачено зарахування за певних умов до страхового стажу періодів догляду, зокрема за особою з інвалідністю I групи", — зазначають у Пенсійному фонді.

Для того, щоб період догляду зарахували до стажу, особа повинна відповідати таким критеріям:

  • бути працездатною (не досягла пенсійного віку та не є особою з інвалідністю);
  • не працювати в цей період;
  • отримувати в органах соціального захисту населення допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

Відповідно, якщо людина відповідає всім вимогам, період догляду за хворим родичем зарахують до стажу, адже вона вважається застрахованою особою. При цьому її страхувальником є орган соціального захисту, який виплачує йому компенсацію.

Раніше ми писали, чому деяким українцям потрібно пройти процедуру фізичної ідентифікації, а також чому українці можуть не відчути підвищення виплат після індексації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.