Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українців попередили про важливі зміни на ринку землі: хто може втратити свій пай

Розповідаємо, про що треба знати українцям, аби не втратити свої земельні ділянки у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому українці можуть втратити свої паї

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці у 2025 році можуть втратити право землю, якщо не оформлять право власності. Такі землі у вигляді частки (паю) визнають безгоспними та віддадуть у власність територіальній громаді, на території якої вони розташовані.

Про це написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook заступник міністра аграрної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

За його словами усі громадяни, які не замінили сертифікати на паї на виписку з Реєстру речових прав на право власності на земельну ділянку, повинні терміново оформити право власності. Зробити це потрібно до 1 січня 2025 року.

"Якщо ж власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, вони вважаються такими, що відмовилися від отримання земельної ділянки", — йдеться у дописі Дениса Башлика.

Як зміниться вартість землі

У Київській школі економіки прогнозують, що українська земля подорожчає вдвічі за три наступні роки на ще на 200% через сім-вісім років. Не виключається, земля коштуватиме як у європейських країнах, а це — від 7 до 11 тисяч євро. При цьому зараз середня вартість гектара в Україні складає 1−2 тисячі доларів.

Продаж землі: які податки доведеться сплатити

Законодавство передбачає, що дохід отриманий громадянином впродовж звітного року від продажу другого об'єкта нерухомості оподатковується за ставкою 5%. Тобто, якщо протягом одного року платник продає декілька об'єктів нерухомості то:

  • перший продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення у вигляді частки (паю), отриманої у спадщину, – не оподатковується податком на доходи фізичних осіб;
  • другий продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення у вигляді частки (паю), отриманої у спадщину, – оподатковується за ставкою 5%.

Якщо майно було отримано у спадщину, то на нього не поширюється умова перебування у власності більше трьох років. Також додаткові податки не передбачені за господарсько-побутові споруди, які розташовані на одній земельній ділянці з будинком та продаються разом з ним.

Раніше ми розповідали, як в Україні обмежили процедуру продажу землі. Також ми писали, де в Україні найдорожча земля.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.