Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні готують масштабну реформу вищої освіти – що чекає студентів

Уряд погодив відповідний проєкт закону, який скоро надійде на розгляд народних депутатів у Верховній Раді

Фото: ЧНУ/Facebook, НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть змінити систему фінансування вищої освіти

Фото: ЧНУ/Facebook, НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

5 січня Кабінет міністрів ухвалив законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам". Цей документ передбачає кардинальне реформування системи навчання в університетах і торкається стипендійного забезпечення, а також бюджетних місць у ЗВО.

Про це розповіла пресслужба Міністерства освіти і науки України.

Проєкт закону невдовзі опиниться на розгляді парламенту. Якщо його ухвалять у поточному вигляді, то за наступні п’ять років система здобуття вищої освіти зміниться до невпізнання. Адже МОН планує позбутися різкого поділу між контрактниками та бюджетниками, щоб задовольнити потреби у фінансовій допомозі більшої кількості студентів.

"Такі зміни розвивають принцип "гроші ходять за студентом", що передбачає фінансування не закладів, а здобувачів освіти. Розширюються можливості для вступників: отримуючи фінансову підтримку від держави, абітурієнт може вільно обирати університет, форму здобуття освіти та освітню програму", – йдеться у повідомленні.

Розгляньмо детальніше, які зміни пропонують ініціатори реформи. По-перше, зникне розділення 40 на 60, при якому лише 40% студентів денної форми могли вступити на державне місце, а 60% були зобов’язанні навчатися за власний кошт. Протягом п’яти років очікують досягнення такого результату:

  • 25-30% – місця державного та регіонального замовлення;
  • 35-40% – державні гранти;
  • 30-40% – навчання за кошти фізичних/юридичних осіб.

Тобто фінансову підтримку будуть отримувати не максимум 40% студентів, а 60-70%. Решта абітурієнтів зможе вступити на контракт за принципом співфінансування чи покрити вартість навчання пільговими кредитами.

 | Фото: МОН
 | Фото: МОН
 | Фото: МОН
 | Фото: МОН

Реформа системи здобуття освіти від МОН

Фото: МОН

Реформа системи здобуття освіти від МОН

Фото: МОН

Реформа системи здобуття освіти від МОН

Фото: МОН

Реформа системи здобуття освіти від МОН

Фото: МОН

По-друге, для забезпечення справедливості серед вступників довелося переглянути умови зарахування на бюджет. Відповідно до законопроєкту місця розподілятимуть між претендентами за конкурсними балами та рівнем попиту на конкретну спеціальність.

Розмір гранту залежатиме від результатів зовнішнього оцінювання та обраної спеціальності. Іншими словами, щоб домогтися повного покриття вартості навчання в університеті, доведеться здати ЗНО/НМТ якнайкраще, а середні та високі результати забезпечать лише частковою сумою. Водночас система державного замовлення збережеться для пільгових категорій населення.

Хто і як може отримати знижку на навчання

Раніше ми розповідали, що деяким студентам можуть повернути частину коштів. Мова про так звану податкову знижку в розмірі 18% від суми. Вона надається у таких сферах освіти:

  • дошкільній;
  • позашкільній;
  • загальній середній;
  • професійній (професійно-технічній);
  • вищій;
  • аспірантурі, інтернатурі та докторантурі.

Щоправда, не кожен студент може розраховувати на повернення. Звернутися за податковою знижкою можуть люди, які офіційно працевлаштовані та сплачують податки в державний бюджет. Тобто оформити заявку здатні навіть найближчі родичі здобувача освіти.

Варто лише зібрати повний пакет документів, куди входить паспорт, ідентифікаційний код, довідка про заробітну плату, декларація про майновий стан тощо. Пам’ятайте, що знижка доступна лише раз на рік.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що стипендія лише для обраних і розповідав, до чого варто готуватися студентам у 2024 році. Також ми повідомляли, кого змусять відпрацьовувати безплатне навчання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.