Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні з’явилася нова обігова монета: який номінал і дизайн (фото)

Невдовзі українці зможуть отримати монети під час готівкових розрахунків, щоб розплачуватися ними як звичайним платіжним засобом

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні буде нова обігова монета номіналом 10 грн

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

Національний банк презентував нову обігову монету, яка продовжила серію "Збройні Сили України". Її присвятили Командуванню об’єднаних сил ЗСУ – окремому органу військового управління. Зовсім скоро монети опиняться в обігу, тож українці зможуть ними користуватися як будь-яким іншим платіжним засобом.

Про це повідомила пресслужба НБУ на офіційному сайті.

На презентації головували очільник Нацбанку Андрій Пишний та Командувач об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв. Дизайн монети містить традиційний для подібного випуску аверс, він ідентичний звичайному обіговому грошовому засобу номіналом 10 гривень зразка 2018 року. А на реверсі представлена емблема військового органу.

"Відтепер наша глибока повага на десятиліття викарбувана в металі. На монеті ми зобразили традиційну козацьку зброю – пірнач на фоні двох схрещених шабель. Цей шеврон є дуже чітким і промовистим. Бо насправді ви ті, хто успадкував столітню звитягу українського воїнства", – зауважив Андрій Пишний.

Нова обігова монета номіналом 10 грн від Нацбанку
Нова обігова монета номіналом 10 грн від Нацбанку
Фото: НБУ

Монету виготовили зі сплаву на основі цинку з нікелевим покривом. Нею підкріплюватимуть українські банки та СІТ-компанії, які поступово видаватимуть гроші клієнтам під час готівкових розрахунків. Приймати як плату за товари і послуги будуть зобов’язані всі суб’єкти господарювання. Всього випустять в обіг майже 10 млн штук пам’ятних монет.

Плюс окремо продаватимуть спеціально оформлені ролики в сувенірному пакуванні (по 25 монет у кожному ролику). Їх вже можна придбати в офіційному інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ за 428 грн. Згодом тираж розповсюдять по банкам-дистриб’юторам для вільної реалізації.

Пам’ятна монета до Міжнародного дня волонтера

Національний банк 5 грудня презентував монету, присвячену українським волонтерам. Як зауважив Андрій Пишний, від початку повномасштабного вторгнення майже все населення держави долучилося до волонтерської діяльності: хтось став допомагати військовим і постраждалим від війни офіційно, а дехто кожного дня робить невеликі добрі справи для всіх, хто потребує підтримки.

НБУ випустив нову пам’ятну монету, присвячену волонтерам
НБУ випустив нову пам’ятну монету, присвячену волонтерам
Фото: НБУ

Монета під назвою "Країна супергероїв. Дякуємо волонтерам!" має такий дизайн:

  • аверс – стилізоване зображення рук, які займаються плетінням маскувальної сітки;
  • реверс – стилізовану карту України у вигляді маскувальної сітки.

Реалізація монети розпочалася 6 грудня в магазині нумізматики НБУ. Її можна купити за 98 грн (матеріал – нейзильбер, номінал – 5 грн). Випуск зосереджено в серії "Безсмертна моя Україно". Всього світ побачать 50 тисяч екземплярів, які поступово продаватимуть через банки та інтернет.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ випустив пам’ятну монету з символікою 2024 року. Також ми повідомляли, що за українські монети можуть заплатити великі гроші та розповідали, як розпізнати "скарб".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.