Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В уряді озвучили приємну новину: про що українці можуть більше не переживати

У Міністерстві соціальної політики докладно пояснили, що буде з соціальними виплатами українців у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Індексація пенсій у березні 2024 року відбудеться

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Індексація пенсій в Україні відбудеться, як і передбачалося, 1 березня. Держава не планує відтерміновувати перерахунок виплат, оскільки у бюджеті є кошти.

Про це заявила в етері телемарафону 24 січня міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Індексація пенсій 1 березня: яким буде розмір

Точний розмір індексації наразі невідомий, оскільки уряд ще не отримав підсумкові дані щодо інфляції у 2023 році.

"Відповідні органи мають показати ці дані ближче до середини лютого. Інфляція та темпи зростання середньої заробітної плати за попередні 36 календарні місяці — ті показники, які впливають на рівень індексації", — пояснила вона.

Індексація пенсій 2024: звідки у держави гроші

Попри те, що країни Заходу станом на кінець січня 2024 року досі не надали фінансову підтримку Україні, ресурс для індексації пенсій у державному бюджеті є.

"Коли ми говоримо про виплату пенсій, то ми орієнтуємося на внутрішні національні резерви та сплату Єдиного соціального внеску, який зараз, в принципі, покриває видатки на наші пенсії за віком. Це кошти, які не залежать від зовнішньої допомоги, а залежать від українців-платників ЄСВ і, зокрема, від наших військових, які зі своїх зарплат також перераховують внесок і поповнюють бюджет ПФУ", – сказала Жолнович.

А ось інші соціальні видатки, як наголосила міністерка, вже залежать від міжнародної допомоги. Але наприкінці 2023 року уряд України за підтримки японської влади, ухвалив угоду зі Світовим банком (INSPIRE), щодо отримання 1,2 мільярда доларів. Ці кошти спрямували на фінансування соціальної допомоги малозабезпеченим та вразливим верствам населення.

"Ми виплачували з них допомогу в грудні-січні, продовжимо виплати у лютому та березні. Тому у нас є запас коштів, які дозволять нам вчасно виконувати усі свої зобов'язання незалежно від інших обставин", — сказала очільниця Мінсоца.

До того, за словами Жолнович, Велика Британія та ряд скандинавських країн пообіцяли Україні виділити цільову підтримку, щоби уряд зміг покрити свої кризові видатки, у тому числі соціальні.

"Раджу громадянам не переживати, оскільки уряд робить усе можливе, щоби досягнути необхідних політичних домовленостей і забезпечити надходження в бюджет тих коштів, які знадобляться для наших вразливих верств населення", — підкреслила вона.

Водночас в уряді готуються й до скорочення додаткових програм соціальної підтримки. Наприклад, в Україні вже не фінансують програму з санаторно-курортного відновлення. Але є видатки, які уряд за будь-яких обставин планує профінансувати повністю. Це:

  • на допомогу по інвалідності;
  • виплати малозабезпеченим сім'ям;
  • виплати внутрішнім переселенцям;
  • пенсії.

Хто отримує понад 13 тисяч гривень пенсії в Україні

На такі виплати можуть розраховувати українські громадяни, які отримали інвалідність унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Усе тому, що цивільні особи, які вважаються постраждалими від техногенної аварії та її ліквідатори, забезпечуються двома видами пенсійних виплат — державною та додатковою, а вони своєю чергою коригуються відповідно до заробітної плати.

Раніше ми розповідали, що в Україні крім індексації пенсій, перерахують зарплати у бюджетній сфері. Також ми пояснювали, як відрізняються пенсійні виплати у різних регіонах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.