Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Варто готувати гаманці? Як зміняться ціни на продукти, нерухомість та пальне у 2024 році

Прогнозування цін на продукти, транспорт та нерухомість — це складне завдання, оскільки багато чинників може впливати на економічну ситуацію в будь-який час

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Експерти розповіли про те, як зміняться ціни в Україні у 2024 році

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Україна постійно зазнає впливу економічних та соціальних факторів, що впливають на ціни, товари та послуги. Особлива зацікавленість в цьому питанні виникає саме перед Новим роком, адже люди хочуть дізнатися, що саме їх чекає в наступному 2024 році.

Саме тому редакція сайту Pro Гроші вирішила звернутися за допомогою одразу кількох експертів, аби дізнатися, що буде з цінами на продукти, пальне та нерухомість. Для створення цього матеріалу ми залучили оглядачку ринку нерухомості Вікторію Берещак, учасника Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина та головного редактора, аналітика "НафтоРинку" Олександра Сіренко.

Зміст
1.Що буде відбуватися з цінами на продукти у 2024 році
2.Які зміни відбудуться на ринку пального
3.Що відбуватиметься з ринком нерухомості у 2024 році
4.Як зміниться вартість проїзду в Україні у 2024 році

Що буде відбуватися з цінами на продукти у 2024 році


Одне із головних питань, якими цікавилася редакція, стосувалося цін на продукти у наступному році. І, як розповів Олег Пендзин, фінансування міжнародних партнерів суттєво впливатиме на економічну ситуацію в Україні.

Якщо в січні 2024 року партнери не нададуть необхідну матеріальну допомогу Україні, аби перекрити соціальні видатки, то державі доведеться вдатися до таких механізмів, які були у 2022 році, а саме друкування грошей.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Згідно з оцінками фахівця, це може викликати наслідки подібні до тих, що відбулися у 2022 році. Тоді інфляція сягала 27%, а вартість долара зросла з 26 гривень до 40 гривень.

І тоді питання, які продукти будуть зростати в ціні, а які ні – не буде мати жодного сенсу. Оскільки це відбуватиметься просто тому, що будуть надруковані додаткові гроші, з яких виплачуватимуться соціальні видатки, адже інших джерел надходження грошей не буде.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Експерт наголосив, що при подібному розвитку подій ріст споживчих цін є неминучим. Проте, якщо Україна отримає фінансову підтримку від міжнародних партнерів, інфляція може залишитися на низькому рівні, приблизно 5%.

Однак на наразі ще зарано робити конкретні прогнози стосовно змін цін на продукти. Вирішальним фактором буде фінансова підтримка від ЄС та США. Конкретні обсяги мікрофінансової допомоги, яку Україна отримає у 2024 році, будуть визначені в січні. Зараз прогнозувати можливі сценарії важко, адже ситуація може змінитися вже на початку наступного року.
Олег Пендзин

Олег Пендзин

Член Економічного дискусійного клубу

Які зміни відбудуться на ринку пального


Аналітик "НафтоРинку" Олександр Сіренко розповів у коментарі редакції сайту Pro Гроші, що в наступному році ринок нафтопродуктів в Україні переживе низку змін. За його словами, є певна надія на те, що ціни на пальне в січні 2024 року залишаться стабільними або навіть знизяться. Однак, аналітик зазначив, що падіння цін нафти на 15% порівняно з жовтнем може вплинути на ринок пального.

Сіренко припустив, що спад цін нафти має відобразитися на цінах на пальне в Україні, але поки що динаміка цього процесу пригальмовується. Він зауважив, що сподівався більшого зниження цін і що деякі мережі АЗС тримають ціни на стабільному рівні.

Очікував, що буде 1 гривня на тиждень, а виходить 1 гривня на два тижні (бензин та дизель), – розповів експерт.

Попри це, Сіренко вбачає можливість для мереж АЗС понизити ціни до 50 гривень за літр пального, а це, за його словами, може стати реакцією на спад цін на світових ринках нафти.

Поки що на стелах ми бачимо 53-56 гривень за літр пального. Це найрозповсюдженіша ціна. А ось 48-49 грн можна побачити у тих лоукостах, які завжди тримають низьку ціну.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Важливим фактором в аналізі експерта є підвищена конкуренція та пропозиції зі сторони роздрібних мереж. Споживачі отримають можливість обирати зручний для них обсяг пального за зниженою ціною завдяки акціям та знижкам.

Що стосується ринку газу, Сіренко відзначив, що ціни також йдуть вниз, проте, через припинення постачання російського ресурсу, в Україні виник невеликий дефіцит, що вплинуло на зростання вартості у жовтні-листопаді 2023 року. Однак в грудні ціни стрімко знизилися, а на українському аукціоні зафіксували перші надзвичайно низькі ціни.

На українському аукціоні можна було придбати газ по 19 гривень. Це означає, що в роздрібі можна було торгувати 23-24 гривень/літр. Але рітейлери не поспішають знижувати ціну й досі на заправках можна зустріти ціни на рівні 33 грн.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Фахівець пояснив, що ритейлери не знижують ціни, бо цей бізнес дуже ризиковий і його власники вважають, що цей невеликий проміжок захмарної націнки, тобто можливості заробити, вони зможуть інвестувати в наступний розвиток.

Але все одно ціни мають рухатися відповідно до тенденцій, коли змінюють котирування на світовому ринку, податки, попит та пропозиція тощо. Однак з попитом та пропозицією останнім часом в Україні все нормально, не можна сказати, що на якихось мережах спостерігався дефіцит пального та автогазу.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Невідомість та непередбачувані обставини, пов'язані з сучасним геополітичним кліматом, ускладнюють прогнозування цін на пальне на наступний рік. Сіренко визначив, що рух цін взимку може залишитися стабільним, але загальна ситуація залежить від розвитку подій на світовому ринку.

Можна сказати, що до кінця зими ціни на АЗС, скоріш за все, стануть на стоп. А та вартість пального, яку зараз можна спостерігати на стелах різних мереж, мала б бути нижчою, – підсумував аналітик "НафтоРинку".

Що відбуватиметься з ринком нерухомості у 2024 році


В коментарі для сайту Pro Гроші оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак поділилася своїми думками щодо того, що можна очікувати у 2024 році. За її словами, в умовах нинішньої невизначеності, породженої війною та різноманітними геополітичними ризиками, дуже складно робити прогнози щодо цінової динаміки. Проте, існують конкретні ринкові індикатори та фактори, які не можна відкидати.

Наприклад, вартість будівництва зростає, і це невід'ємно впливає на собівартість, зокрема на будівельно-монтажні роботи та матеріали. Середнє зростання складає 45%, при цьому окремі категорії будівельних матеріалів подорожчали ще на 60% або навіть більше.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Як пояснила експертка, це відбувається з різних причин. По-перше, у випадку будівельних матеріалів подорожчання обумовлене зростанням вартості логістичних ланцюжків, зокрема:

  • переосмислення ланцюжків через релокацію частини виробників;
  • адаптацію їхніх виробничих потужностей;
  • втрату виробничих потужностей на Сході та Півдні;
  • подорожчання сировини під впливом інфляції.

По-друге, що стосується будівельно-монтажних робіт, виникає катастрофічний дефіцит кваліфікованих робітників, іншими словами, будівельників. Це зумовлено тим, що значна частина фахівців зараз служить в ЗСУ, що призводить до відчутного дефіциту кадрів.

Важливо не забувати, що на ринку нерухомості приватного сектора існує конкуренція з державними підрядниками, які беруть участь в проєктах відбудови. Це також призводить до навантаження та зростання собівартості, що, своєю чергою, впливає на підйом цін за квадратний метр.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Проте є стримуючий фактор – реальний попит. В цьому році, десь у другому півріччі, спостерігалося поступове відновлення платоспроможного попиту. Однак це відбулося в межах 30% від довоєнних обсягів.

При цьому обсяг продажів стосується окремих вибіркових концептів і комплексів з високим ступенем готовності. Очевидно, що в поточних умовах попит повільно відновлюється, що стає фактором, який обмежує можливість розробників значно підіймати ціни.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Другий фактор, який стримує ціни, низькі темпи будівництва. Наразі відбуваються значні затримки, а саме на рівні 12-19 місяців, у введенні в експлуатацію нових будинків.

Прогнозовано цей термін не скоротиться, а, можливо, навіть збільшиться протягом наступного року, якщо динаміка будівельної активності на майданчиках буде така, як зараз, – розповіла Вікторія Берещак.

Крім того, експертка зазначила, що у 2024 році темпи введення в експлуатацію будинків знову скоротилися. Наприклад, у Київському районі спостерігається скорочення майже ще на третину. Це говорить про те, що темпи не встигають бути такими, якими мають бути, щоб задовольняти ринкові амбіції.

До чого я веду, до того, що ціна, власне, буде зростати під впливом подорожчання собівартості, але стримувальним фактором буде реальний попит. Це означає, що ми десь зможемо побачити приблизне зростання ціни квадратного метра в межах 15% в гривні протягом першого півріччя, якщо ситуація буде зберігатися в нинішніх реаліях.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Важливими факторами, які можуть вплинути на ринок, є успішність програми "єОселя" та повернення інвестиційного попиту. Згідно з думкою Берещак, ці два чинники можуть стати каталізаторами для відновлення ринку та стимулювати первинний ринок нерухомості.

Десь в такому розрізі будуть розгортатися події у 2024 році, якщо ніякі негативні дії "чорних лебедів" не трапляться. Однак, оскільки ми живемо у невизначений час, то прогнозувати це дещо оманливо.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Як зміниться вартість проїзду в Україні у 2024 році


Зміни у тарифах на проїзд відбудуться лише у Львові. З 1 червня 2024 року вартість поїздки та перевезення багажу при оплаті готівкою буде 25 гривень. При цьому влітку почне повноцінно працювати система е-квитка.

Раніше редакція сайту Pro Гроші дізналася в експерта, що буде з тарифами на світло та воду у 2024 році. Також ми підготували ексклюзивний матеріал про те, які квартири будуть найпопулярнішими у наступному році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.