Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Від Пригожина до Каховської ГЕС: що найчастіше гуглили українці у 2023 році

Серед очікуваних запитів, які цікавили українців цього року, опинився Євген Пригожин і Каховська гідроелектростанція

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Google показав найпопулярніші пошукові запити у 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Google очікувано презентував підсумковий рейтинг популярних пошукових запитів серед українців. У 2023 році досі лідирує карта повітряних тривог і графіки відключення світла. Але список поповнився кількома неочікуваними позиціями та персоналіями.

Про це стало відомо з офіційного блогу Google Україна.

Проаналізувавши всі запити наших громадян, система виділила найбільш розповсюджені та поділила на кілька категорій. По десять переможців опинилося у рубриках "Визначальні моменти року", "Персони", "Пішли назавжди", "Що таке", "Покупка", "Фільм" і "Серіал". Для порівняння, минулого року українці найчастіше гуглили карту повітряних тривог, новини та програму "єДопомога". А станом на 2023 рік рейтинг запитів очолили:

  • карта повітряних тривог;
  • графік відключення світла;
  • Пригожин;
  • ChatGPT;
  • Оппенгеймер;
  • Deep State;
  • Ізраїль;
  • Соледар;
  • Каховська ГЕС;
  • Євробачення 2023.

Найбільше цікавості в рубриці "Персони" викликав новий міністр оборони України Рустем Умєров, який у вересні прийшов на заміну Олексію Резнікову. Що цікаво, на другому місці опинився блогер Спартак Суббота, який втрапив у скандал з відсутністю освіти в галузі психіатрії. Третім став Олексій Арестович, дивні висловлювання якого неодноразово провокували здивування та обурення.

Категорію "Пішли назавжди" очолив Євген Пригожин, невдалий державний переворот і подальша смерть якого викликали бурю емоцій в українців. Також люди цікавилися співачкою Ніною Матвієнко та колишнім міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським, який загинув у січні внаслідок падіння гвинтокрилу ДСНС.

Що викликало питання в українців

Рубрика "Що таке" також має чим здивувати. Виявляється, найбільше запитів стосувалися гепатиту А, спалах якого в деяких областях держави змусив понервувати громадян. На щастя, його вдалося приборкати, хоча нові хворі досі з’являються. На другому місці опинився ХАМАС, що на тлі збройного конфлікту з Ізраїлем не викликає здивування. Тут же затрималися питання, що таке РЕБ, промзона, ІПСО та касетні боєприпаси.

Найпопулярнішими покупками у 2023 році стали Калій йодид, генератор, iPhone 15, повербанк, старлінк і квитки Укрзалізниці. У категорії фільмів першість виборола новинка "Оппенгеймер" про науковця, якого називають "батьком атомної бомби". Друге місце посіло продовження "Аватару", третє – український мультфільм "Мавка".

Що стосується серіалів, то українці цікавилися "Венздей", "Гарним лікарем", "Кривавими квітами" та 4 сезоном "Будиночку на щастя". Радує, що хоча б по одній позиції в першій десятці кіноіндустрії вибороли вітчизняні проєкти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що український бізнес повертається на Google-карти і розповідав, що буде доступно підприємцям. Також ми повідомляли, що картка ПриватБанку може стати непотрібною в Google Гаманці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.