Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

На українців чекають нові проблеми зі світлом: енергетики пояснили, до чого готуватися

В Україні зберігається важка ситуація в енергосистемі, тож споживачів закликають дотримуватися важливих правил найближчим часом

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

В Укренерго заявили про дефіцит електроенергії

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

В енергосистемі з 13:00 29 листопада фіксується дефіцит електроенергії. Українців просять ощадливо користуватися світлом.

Про це повідомляє пресслужба компанії Укренерго.

Пояснюється, що дефіцит через стрімке зростання споживання на фоні важких погодних умов та одночасного підключення в мережу тисяч споживачів із постраждалих від негоди регіонів. В Укренерго зазначають, що електростанції не можуть забезпечити необхідним об'ємом електроенергії усіх споживачів, оскільки не працюють на повну потужність через хмарність. Тим часом блоки деяких теплоелектростанцій продовжують перебувати в ремонті.

"В енергосистемі зараз склалась важка ситуація, графік споживання стрімко зростає. Тобто споживачам впродовж дня треба більше електроенергії, ніж можуть виробити всі українські електростанції", — зазначають в Укренерго.

Енергетики закликають споживачів більш економно споживати електроенергію до 18:00.

"Ощадливе споживання не означає, що потрібно вимкнути все в домі та сидіти в темряві. Достатньо вимкнути світло там, де воно в цей момент не потрібно й уважно поставитись до того, як ви користуєтесь потужними електроприладами", — пояснили енергетики.

До слова, найбільш енергозатратними приладами вважаються такі:

  • електрична плита – 7,5 кВт/год;
  • тепла підлога – 3,8 кВт/год і більше;
  • сушильна машина – 3,2-3,4 кВт/год;
  • духова плита – 2,5-4 кВт/год;
  • кондиціонер – 2,2-3,4 кВт/год;
  • пральна машина – 1,8-2,3 кВт/год;
  • бойлер – 1,5-2,5 кВт/год;
  • обігрівач – 1,5-2,5 кВт/год;
  • пилосос – 1,4-2,5 кВт/год.

Українська енергосистема синхронізувалась з європейською

Відтепер енергосистема нашої країни спроможна імпортувати з ЄС на 500 МВт більше електроенергії. Наразі імпортні потужності становлять 1700 МВт.

"І це суттєвий внесок у стійкість нашої енергосистеми під час холодів та можливих атак ворога на енергетичні об’єкти", — сказав голова правління Укренерго Володимир Кудрицький.

Він додав, що згодом з'явиться один ринок електричної енергії – спільний з Європою.

Що буде з електроенергією взимку

До календарної зими залишається не так багато часу, тому всіх громадян країни турбує ситуація з електроенергією в період холодів. Як пояснював раніше Володимир Кудрицький, відновлення енергосистеми після обстрілів триває й не зупиниться навіть взимку. Усе для того, щоби відновити запас міцності, який був до повномасштабної війни.

"Будуються відповідні інженерні споруди. Я хочу сказати, що підстанції Укренерго стануть першими об'єктами, на яких такі рішення просунутого захисту проти дронів будуть втілені", – розповів він.

Кудрицький додав, що енергетики працюють над тим, щоби наростити спроможності електростанцій виробляти достатній об'єм електричної енергії, щоби у споживачів не виникало покрити споживання, яке буде збільшуватись під час холодів.

Раніше ми писали, що росіяни влаштували блекаут на Запорізькій АЕС. Більше про ситуацію з електроенергією в Україні можна дізнатися у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.