Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Вікові доплати пенсіонерам: як змінився розмір виплат у березні

Розповідаємо, хто з пенсіонерів може претендувати на вікові компенсації та який їх розмір у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Додаткові виплати до пенсії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Громадян України, які досягли необхідного віку та мають достатньо стажу, держава забезпечує щомісячними виплатами у вигляді пенсій. Однак для деяких пенсіонерів, крім основної пенсії, передбачені додаткове грошове забезпечення, в тому числі компенсаційні доплати, які кожні 5 років переглядаються з метою збільшення їх розміру.

Про те, хто має право на компенсацію за віком, розповіли на сайті "На Пенсії".

Важливою умовою для отримання цих вікових доплат є те, що розмір пенсії претендента не має перевищувати 10 340,35 грн. Якщо ваша пенсія вища за цю суму, то право на вікові доплати не застосовується. Відповідно до віку особи, можна отримати:

  • при досягненні 70 років — додатково 300 гривень до пенсії;
  • у 75 років — ще 456 гривень додатково до пенсії;
  • у 80 років — додатково 570 гривень.

Варто зазначити, що ці доплати накопичуються: це означає, що з настанням 75 років до вже наявних 300 гривень додається лише 156 гривень, а не 456 гривень до 300, як помилково припускають деякі українці.

Хто отримає підвищення пенсійних виплат у березні

Згідно з офіційною інформацією від влади, індексація в березні торкнеться приблизно 10 мільйонів пенсіонерів, в результаті чого їхні пенсійні виплати зростуть. Міністерство соціальної політики уточнило, які категорії пенсіонерів отримають перераховані пенсії в березні, а отже, вже цього місяця матимуть збільшені виплати. Серед них:

  • 9,5 мільйона пенсіонерів, що не працюють і отримують пенсії на загальних умовах;
  • 596 тисяч пенсіонерів військових відомств;
  • 97,8 тисячі осіб, які отримують пенсії через інвалідність, спричинену травмою, захворюванням або внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Мінімальне збільшення складатиме 100 гривень, тоді як максимальне не перевищуватиме 1500 гривень. В середньому пенсії збільшаться на 322 гривні, що підніме середній розмір пенсії в країні до 5717 гривень.

Також до переліку входять особи, які мають право на пенсії за особливі заслуги перед Україною, включаючи реабілітованих борців за незалежність України у XX столітті.

Індексацію пенсій для науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування було перенесено з 1 липня на 1 березня 2024 року, що торкнеться додаткових 20,8 тисяч осіб, а для пенсіонерів, які продовжують працювати, підвищення пенсій заплановано з 1 квітня.

Раніше ми писали, як громадяни України можуть дізнатись розмір своєї майбутньої пенсії, а також, які виплати отримують громадяни з інвалідністю в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.