Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати під загрозою? Коли українцям почнуть затримувати пенсії та зарплати

Без фінансової допомоги США в бюджеті Україні не знайдеться коштів на покриття соціальних видатків

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть затримувати виплати пенсій і зарплат

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть стикнутися з проблемою несвоєчасного отримання заробітних плат, пенсій та соціальних надходжень, якщо Сполучені Штати Америки не ухвалять рішення про фінансування бюджету. Без коштів союзника Україна протримається до кінця першого півріччя, після чого виплати доведеться затримувати.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Судження про можливі припинення соціальних виплат з’явилися ще наприкінці 2023 року, тоді в уряді говорили про нестачу бюджетних коштів. Але наразі проблем із нарахуванням зарплат і пенсій немає, оскільки вдається знаходити додаткові фінанси для покриття нагальних потреб. Тож пересічні українці не відчувають бюджетний дефіцит.

Втім ситуацію можна буде контролювати максимум до завершення першого півріччя 2024 року завдяки виділенню грошової підтримки від Європейського Союзу. Далі без коштів США буде важко, тож український уряд вже думає над питанням альтернативних шляхів наповнення бюджету.

"Безболісно ми можемо пройти перше півріччя, тому що є чіткі розрахунки на європейську допомогу. Також ми зробили все необхідне, щоб отримати допомогу від Світового банку. Тобто ці кошти дозволять нам протриматися", – зауважив Марченко.

Українцям слід морально приготуватися до потенційних затримок зарплат і пенсій у другій половині 2024 року. Хоча на тлі відсутності міжнародного фінансування триває розробка так званого "плану Б", який передбачає збільшення надходжень від податків і посилений продаж облігацій.

Що таке програма Ukraine Facility

На початку лютого Європейська рада підтримала план економічної допомоги Україні в рамках програми Ukraine Facility. Це фінансування кредитними коштами і безповоротними грантами на суму 50 млрд євро протягом наступних чотирьох років. Реалізація відбуватиметься таким чином:

  • 39 млрд євро – пряма підтримка бюджету;
  • 8 млрд євро – інвестиції для покриття ризиків у пріоритетних секторах;
  • 3 млрд євро – технічна підтримка.

За словами міністерки економіки Юлії Свириденко, перший транш сумою 4,5 млрд євро Україна сподівається отримати вже в березні. А всього у 2024 році надійде приблизно 18 млрд євро прямої бюджетної допомоги.

Подвійна зарплата деяким українцям

Раніше ми розповідали, що 23 лютого Кабінет міністрів доповнив Постанову № 928 рішенням про виплату певним категоріям українців надбавок до зарплати. Йдеться про співробітників державних підприємств, які працюють на територіях активних бойових дій.

Відтепер держслужбовці будуть отримувати доплати в розмірі 100% посадового окладу кожного місяця. Уряд вдався до змін з огляду на необхідність мотивувати людей влаштовуватися на роботу в державні підприємства в зонах, небезпечних для життя і здоров’я.

Раніше подвійний оклад виплачували працівникам держорганів на територіях активних воєнних дій та надавачам соціальних послуг комунального сектору. А співробітники в зонах можливих бойових дій отримують надбавки в розмірі 50%.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці почали більше заробляти і розповідав, як змінилися зарплати у 2024 році. Також ми повідомляли, що зміниться для малозабезпечених родин з 1 березня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.