Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Соціальна допомога: що зміниться для малозабезпечених родин з 1 березня

Фахівці розповіли, які нововведення, пов'язані з порядком призначення та виплати грошової допомоги, почнуть діяти весною

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 березня зміняться правила надання допомоги малозабезпеченим родинам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На українців чекають значущі зміни, пов'язані з фінансовою допомогою. Вже з 1 березня 2024 року почнуть діяти нововведення щодо призначення виплат малозабезпеченим родинам.

Про це розповіли фахівці з Facebook-сторінки "Юридичний порадник для ВПО".

Що зміниться для малозабезпечених родин з 1 березня


Однією з ключових змін є те, що державна соціальна допомога призначається на період 6 місяців, якщо у складі сім'ї є особа працездатного віку, яка відповідає певним умовам, зокрема, це стосується:

  • ВПО, які не працюють або не сплатили єдиний внесок протягом визначеного періоду;
  • тих, хто повернувся після міграції або тривалого перебування за кордоном. Така особа може звернутися за призначенням допомоги, але не раніше, ніж через 15 робочих днів після повернення.

Тривалим перебування за кордоном вважається не менше ніж 90 календарних днів. Для осіб, які не працюють, допомога призначається за умови їхньої реєстрації в центрі зайнятості як безробітних або тих, що шукають роботу.

Важливим аспектом є також те, що якщо в родині є кілька непрацюючих осіб, вони повинні виконати ряд умов. Зокрема, ці люди повинні бути зареєстровані в центрі зайнятості, або здійснити заходи для сприяння їхньої зайнятості протягом 2 місяців з дня призначення допомоги.

Зверніть увагу, що вимога щодо працевлаштування не застосовується до одного отримувача допомоги з сім'ї у випадках:

  • коли сім'я проживає на територіях бойових дій;
  • працездатна особа доглядає за дитиною, людиною з інвалідністю або старше 80 років;
  • люди, які проживають на територіях, для якої бойові дії завершені чи території, що не включена до Переліку Мінреінтеграції, але у закладах освіти відсутнє навчання або частково проводиться в режимі онлайн.

Чому можуть скасувати виплати


В тому разі, якщо протягом двох місяців з дня призначення грошової допомоги, людина не виконала вищезазначені вимоги щодо працевлаштування, виплати будуть скасовані з наступного місяця.

Що ще варто знати


Грошова допомога на проживання переселенців включається до середньомісячного сукупного доходу при призначенні допомоги малозабезпеченої сім'ї.

Також важливо враховувати, що якщо під час отримання фінансової підтримки виявиться, що члени родини перебували за кордоном більше ніж 90 календарних днів і продовжують знаходитися там, отримувач повинен представити документи про відсутність отримання виплат в інших країнах.

В тому разі, якщо вчасно не подати документи, розмір виплат буде автоматично перерахований без урахування у складі малозабезпеченої сім'ї особи, яка виїхала.

Раніше ми повідомляли, хто отримає додаткові гроші вже з 1 березня. Також ми писали, кому з ВПО можуть підвищити виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.