Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Виплати родинам з дітьми у 2023 році: про що варто знати українцям

Розповідаємо, які виплати на дітей отримують українці та хто може звернутись за призначенням такої допомоги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Допомога родинам, які виховують дітей

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Законодавством України передбачена низка соціальних виплат для родин в яких є діти. Матеріальну допомогу можна отримати під час вагітності та при народженні малюка, а також додаткові виплати призначаються дітям, які виховуються в неповних сім'ях.

Про те, які виплати на дітей отримують українці у 2023 році, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

При народженні або усиновлені дитини, українці можуть розраховувати на державну фінансову підтримку, загальна сума якої складає 41 280 грн. Така підтримка виплачується поступово:

  • спершу — одноразова виплата у розмірі 10 320 грн;
  • решта виплачується по 860 грн щомісяця протягом трьох років.

Також батьки можуть отримати Пакунок малюка при народженні дитини, який містить необхідні речі для малюка, або його грошовий еквівалент — 6 300 грн.Опікунам, які виховують дітей позбавлених батьківського піклування, держава виплачує 4 544 грн на дітей до 6 років, а на дітей від 6 до 18 років — 5 666 грн.

Яку допомогу надають при вагітності та пологах

Під час пологів деяким жінкам можуть призначити соціальну виплату в розмірі 671 грн. Так підтримку мають:

  • аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки ЗВО I-IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладів;
  • жінки, які були звільнені у зв’язку з ліквідацією підприємства;
  • жінки-військовослужбовці;
  • безробітні;
  • неповнолітні.

Одиноким матерям виплачують виплату в розмірі 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. У 2023 році максимальний розмір допомоги складає:

  • 2 272 грн — на дітей до 6 років;
  • 2 833 грн — на дітей від 6 до 18 років;
  • 2 684 грн — на студентів стаціонару віком від 18 до 23 років.

Якщо один із батьків ухиляється від сплати аліментів, призначається соціальна допомога від держави. Розмір виплати дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом родини в розрахунку на одну людину. Відповідно, якщо дитині менше 6 років виплачують 1 136 грн щомісяця, а старшим — 1 415 грн.

Батьки, які через війну стали внутрішньо переміщеними особами, мають право на матеріальну допомогу для дітей. Розмір виплати складає 3000 грн на кожну неповнолітню дитину.

Раніше ми писали, чому можуть зменшити розмір пенсій для деяких українців, а також чому можуть позбавити виплат внутрішньо переміщених осіб.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.