Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Єврокомісія відмовилася вводити митні збори для України: що планує робити Польща

Європейська комісія виступила проти бажання Польщі встановити квоти на "чутливі" товари з України

Фото: European Commission/Facebook, Pexels, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi/Twitter. Колаж: Pro Гроші

Чеслав Сєкерський розповів про нові ідеї Польщі

Фото: European Commission/Facebook, Pexels, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi/Twitter. Колаж: Pro Гроші

П'ять країн ЄС просять Європейську комісію повернути мито для українського зерна. Проте, Єврокомісія має зовсім інші плани та вже готує проєкт постанови про продовження безмитного режиму для експорту з України до середини 2025 року. Тобто, ідею Польщі про встановлення квот відхилили.

Про це розповів міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкєрський, пише Business Insider.

"Проблема негативних наслідків імпорту з України стає дедалі помітнішою в країнах Західної Європи й стосується дедалі ширшого спектра товарів, а не лише зерна. Франція, Австрія і Німеччина висловлюють обурення щодо загрози ринкам зерна, птахівництва, фруктів і цукру", – розповів міністр.

За його словами, проблеми, пов'язані з українським експортом, розширюються, і тепер країни Європи висловлюють свої обґрунтовані вимоги щодо відновлення тарифних квот. Польща висловлює підтримку цим вимогам та намагається переконати Європейську комісію в необхідності їх відновлення.

Міністр Сєкєрський планує зустрітися з єврокомісаром торгівлі Валдісом Домбровскісом найближчим часом для обговорення ситуації. Польща активно вступає в дискусії щодо встановлення нового захисного механізму, який передбачатиме застосування регіональних обмежень, якщо проблема на ринку стосуватиметься лише однієї країни чи регіону, а не всього Євросоюзу.

Крім того, Польща вивчає можливість запровадження механізму ліцензування експорту сільгосппродукції з України. Це рішення може бути прийнятим для країни за умови підтримки Єврокомісією. Зазначимо, що польська сторона передбачає, що принаймні часткове фінансування цих ініціатив здійснить Євросоюз.

"Ми будемо працювати над розвитком портової інфраструктури. Раніше, на жаль, значних заходів у цій сфері було мало", – сказав міністр.

За його словами, Польща буде розвивати транзитну інфраструктуру для експорту української продукції. Для цього вони зосередяться на розвитку такої інфраструктури:

  • портової;
  • складської;
  • залізничної.

"Співпраця з іншими міністерствами є ключовою для успішної реалізації цих заходів", – зазначив міністр Сєкєрський.

Чому країни ЄС вимагають ввести мито на українську продукцію


Представники Міністерств сільського господарства Угорщини, Болгарії, Польщі, Румунії та Словаччини об'єдналися та вимагають введення імпортного мита на українське зерно через "недобросовісну конкуренцію".

Вони вважають, що це необхідно для захисту європейських фермерів від високого обсягу української сільгосппродукції. Міністри заявили, що збитки фермерів зросли після призупинення Євросоюзом імпортних квот та мит на зерно з України, і закликають Єврокомісію перевірити відповідність українських стандартів сільгосппродукції стандартам ЄС.

Раніше ми повідомляли, що польські перевізники припинять блокувати український кордон. Також ми писали, як Румунія змогла домовитися з фермерами та розблокувати кордон з Україною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.