Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

З паспортами в "Дії" не можна: хто в Україні не працює з цифровими документами

Пояснюємо, чому не завжди можна використати паспорти у "Дії", щоби отримати необхідну послугу

Фото: УНІАН. Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Паспорти у Дії не вважаються законними в Україні

Фото: УНІАН. Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці вже звикли, що усі важливі документи відображаються у застосунку "Дія". Та виявляється, що з документами у смартфоні відмовляються працювати українські нотаріуси.

Про це повідомляє Нотаріальна палата України.

Зокрема, зазначається, що станом на зараз у нашій країні відсутні правові підстави для того, щоби нотаріуси вчиняли нотаріальні дії на підставі того, що громадянин надасть е-паспорт замість оригіналу паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

"Нотаріус – не бізнесмен, він є представником держави, нотаріат – не сфера послуг. Нотаріуси вчиняють нотаріальні дії, і не надають ані адміністративні, ані публічні послуги", – йдеться у повідомленні.

Так, е-паспорти не мають статусу документа, зокрема електронного документа. Тому, згідно з Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" е-паспорт – це лише електронне відображення інформації.

"Е-паспорт не вважається документом у розумінні Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг", – зазначають у Нотаріальній палаті.

Водночас як повідомив представник Комітету Верховної Ради з питань правової політики Ігор Фріс, на розгляді парламенту вже перебуває новий законопроєкт про нотаріат, у якому сформовані принципи та механізм роботи електронного нотаріату.

"Але навіть при цьому, процес встановлення особи за таким електронним документом, не буде у форматі "показати нотаріусу фотографію на смартфоні", – розповів він.

Яку соцдопомогу можна отримати в "Дії"

Загалом державний портал "Дія" дає можливість українцям отримувати такі види соціальної допомоги.

  • при усиновленні;
  • на дітей із тяжкими захворюваннями;
  • особам з інвалідністю з дитинства;
  • на дітей одиноким матерям.

До того ж за допомогою мобільного додатку українці можуть зареєструватись в кандидати з усиновлення та оформити заявки щодо опіки, піклування тощо.

Як опанувати сучасні професії за допомогою "Дії"

Для цього працює сервіс "Дія. Освіта", де громадянам доступні серіали, подкасти, а також інтерактивні симулятори, на основі яких громадяни можуть опановувати нові професії.

Коли навчання завершується, то людина, яка пройшла цей процес, отримує відповідний сертифікат, який потім можна буде додати до власного резюме та справити хороше враження на роботодавця.

Раніше ми писали, що в Україні можна буде розмитнювати автомобілі без корупції. Також ми писали, чи з'являться повістки у "Дії".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.