Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Боротьба з ухиленням від податків: що чекає Duty Free, які продають алкоголь і сигарети

Для виконання вимог запровадять обмін інформацією між магазинами та різними державними структурами України

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Мінфін обмежив продаж сигарет і спиртного в Duty Free

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

19 січня Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка допоможе ліквідувати схему ухилення від сплати податків під час продажу підакцизної продукції в магазинах безмитної торгівлі (Duty Free). Йдеться про реалізацію алкогольних напоїв і тютюнових виробів, обмеження на продаж яких набули чинності 1 жовтня 2023 року.

Про це йдеться на офіційному сайті Міністерства фінансів.

Зазначені зміни у законодавстві ініціювали народні депутати, щоб протидіяти нелегальному обігу алкоголю і тютюну на внутрішньому ринку. Велику частку становили товари, призначені для експорту чи продажу в магазинах Duty Free.

Тож відтоді закладам заборонили продавати споживачам понад 2 пачки іноземних цигарок та 2 літри алкогольних напоїв на добу в одні руки. Щоб контролювати виконання норм і домогтися якіснішого дотримання обмежень, Кабмін ухвалив постанову про обмін інформацією між різними відомствами, а саме:

  • Державною прикордонною службою;
  • Державною податковою службою;
  • Державною митною службою;
  • суб’єктами господарювання Duty Free.

Магазини зобов’язані ідентифікувати покупців алкоголю і тютюнових виробів шляхом отримання реквізитів паспортних документів громадян. Передбачається, що обмін даними допоможе максимально мінімізувати випадки уникнення оподаткування.

"Проєкт постанови Мінфін розробив на виконання змін, якими на час дії воєнного стану заборонили продаж в магазинах безмитної торгівлі тютюну та алкоголю вітчизняного виробництва, а також обмежили реалізацію таких товарів іноземного виробництва", – йдеться у повідомленні.

Як працюють магазини Duty Free

Цей термін знайомий більшості українців, особливо тим, хто часто і далеко подорожує. Такі роздрібні торгові об’єкти розташовуються в аеропортах, пунктах перетину кордону та інших місцях великих скупчень людей, де можна виїхати з країни.

Основна особливість цих магазинів в тому, що вони пропонують споживачам товари без збору мита і податків, які діють в держави, де знаходиться конкретний Duty Free. Вони існують, аби дозволити мандрівникам купувати продукти харчування та інші вироби за зниженою вартістю, оскільки немає потреби витрачати кошти на додаткові збори. Інакше мито і податки застосували би до продукції під час перетину кордону.

Такий підхід робить Duty Free привабливим і затребуваним місцем, яке не страждає від відсутності клієнтів. Адже ціни там вигідніші, порівняно зі звичайними магазинами. Але варто пам’ятати, що кожна торгова точка підпорядковується обмеженням щодо кількості товарів і типу виробів, на які не розповсюджуються збори.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому податкова може зацікавитися карткою і розповідав, через які операції можна опинитися в "зоні ризику". Також ми повідомляли, на що найбільше скаржився український бізнес у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.