Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Податкова зацікавиться вашою карткою: через які операції можна опинитися в "зоні ризику"

Розповідаємо, скільки грошей потрібно мати на особистій картці, аби привернути увагу податкової

Фото: ДПСУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Податкова може звернути увагу навіть на особисті картки українців

Фото: ДПСУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі фінансові операції на рахунках українців можуть привернути увагу податкової. Тому громадян часто цікавить питання щодо того, скільки потрібно мати грошей на особистій картці, аби відповідні органи зацікавилися транзакціями.

Про це розповіла бухгалтер Леся Дністрянська на своїй сторінці в Instagram.

За її словами, є кілька варіантів, коли податкова може звернути увагу на фінансові операції за особистими банківськими картками.

  1. Якщо протягом місяців на особисту картку надходять регулярні платежі від різних людей.
  2. Якщо на картку одним платежем людина отримує велику суму у валюті, або 50 000 грн одним платежем.
  3. Якщо протягом місяця людині на картку надійшло 400 000 грн і більше.

У разі здійснення таких операцій за особистими картками, власники можуть опинитися в зоні ризику й податкова може перевірити легальність надходження коштів.

Який бізнес може уникнути податкових перевірок

Підприємства, які працюють у постраждалих від війни регіонах, можуть отримати додаткові пільги. Зокрема, такому бізнесу обіцяють спростити регуляторні процедури та обмежити податкові перевірки.

Такі пільги будуть доступні для бізнесу, який працюватиме у найбільш постраждалих регіонах під час дії воєнного стану та до 25 років після його закінчення. До того ж в уряді пропонують передбачити надбавку до посадових окладів працівникам бюджетної сфери, які працюватимуть на таких територіях.

Чому податкова може розпочати фактичну перевірку

Є кілька видів податкових перевірок. Наприклад, під час планової перевірки податкова заздалегідь оприлюднює графік, даючи підприємцям час на підготовку. А щодо фактичних перевірок, то їх проведення залежить від кількох підстав:

  • якщо за результатами аналізу діяльності інших платників податків були знайдені факти порушень законодавства щодо виробництва та реалізації підакцизних товарів, ведення касових операцій, здійснення розрахунків між суб’єктами, наявності ліцензій та дозволів;
  • у разі отримання від державних органів чи органів місцевого самоврядування інформації про порушення норм закону під час провадження господарської діяльності;
  • якщо буде письмове звернення споживача стосовно факту неналежного виконання норм законодавства у питаннях проведення розрахункових або касових операцій, отримання патентів і ліцензій.

Про інші підстави для здійснення фактичної податкової перевірки читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, за що можуть покарати підприємців в Україні. Також ми писали, який податок зріс у 2024 році. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.