Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Податкові перевірки та зловживання: на що скаржився бізнес у 2023 році

Ми дізналися, які виклики постали перед українськими підприємцями минулого року та що очікувати бізнесу надалі

Фото: скриншот. Колаж: Pro Гроші

Рада бізнес-омбудсмена підвела підсумки 2023 року

Фото: скриншот. Колаж: Pro Гроші

19 січня відбулася зустріч бізнес-омбудсмена України Романа Ващука з журналістами. Спікер провів відверту розмову з представниками медіа та підвів підсумки роботи за 2023 рік. Присутні змогли дізнатися, з чим стикалися підприємці, на що скаржилися та як реагували на виклики.

Журналістка Pro Гроші також відвідала захід і поспілкувалася з Романом Ващуком.

Зміст
1.Проблематика скарг від бізнесу
2.Кримінальні справи та зв’язки з Росією
3.Підтримка української євроінтеграції
4.Що кардинально змінилося для бізнесу протягом 2023 року

Проблематика скарг від бізнесу

Рада бізнес-обудсмена (РБО) є незалежним консультативно-дорадчим органом, який створили у 2014. Він працює з підприємцями, допомагаючи захистити інтереси організацій перед органами публічної влади. Тобто РБО приймає скарги на неправомірні дії державних органів.

За словами Романа Ващука, у 2023 році до установи надійшло близько 1 336 скарг. Вони були пов’язані з:

  • податковими перевірками;
  • діями правоохоронних органів;
  • митними питаннями.

В роботу Рада бізнес-обудсмена взяла лише 718 звернень, оскільки інші не підпадали під їхню діяльність. Частка успішно закритих справ становить 60-66%, а сума заощаджених або повернених підприємцям коштів склала близько 1 млрд гривень.

Географія скарг дещо змінилася, порівняно з минулими роками. Найбільше зверталися представники бізнесу з Києва та області, на другому місці опинилася Львівщина, далі йдуть Одеська та Харківська області.

Частішими стають скарги щодо відновлення податкових перевірок. А щодо звернень про дії правоохоронних органів, то тут маємо деякі проблеми з селективністю та відсутністю непрозорісті. Найбільше на зустрічах з Офісом генерального прокурора ми обговорюємо випадки, коли після обшуків майно і гроші не повертаються, і це часта проблема, – зауважив Ващук.

Кримінальні справи та зв’язки з Росією

Наразі ведеться сильний контроль діяльності компаній. Нерідко доходить до абсурду, якщо справа стосується зв’язків з Росією. Існує велика проблематика кримінальних проваджень проти бізнесу: немає чітких критеріїв відокремлення умисного злочину від випадковості чи інших факторів, які неможливо передбачити.

Іншими словами, органи правопорядку криміналізують все – від прямої протиправної торгівлі на території ворога до потрапляння кількох товарів виробника на російський стіл, які до того встигли пройти через інші руки.

Замість того, аби розробити національну систему комплаєнсу, коли фірма може сказати, які кроки вона виконала, аби товар не потрапив до Росії, на все одразу відкривають кримінальну справу. Також є проблема обшуків підприємців, при тому, що справи 2023 року навіть не дійшли до підозри, – констатував спікер.

Виходить, обшуки із застосуванням озброєного супроводу залишилися дієвими інструментами тиску на український бізнес. На думку омбудсмена, виправданість та пропорційність обшуків до того, що намагаються знайти, має бути одним з пріоритетних напрямків реформування методів діяльності правоохоронців.

Підтримка української євроінтеграції

Окрім звернень, РБО надалі займатиметься різними формами підтримки євроінтеграції України, а також проблемами належного врядування. Адже коли мова заходить про скарги на податкові порушення чи системні розслідування, доводиться працювати з наслідками недобросовісних або некомпетентних рішень публічної адміністрації.

Установа буде просувати ідею декларацій та популяризувати "Закон про адміністративні процедури". Існує так звана латвійська практика, коли перед ухвалою рішення щодо застосування штрафних санкцій потрібно звернутися безпосередньо до підприємства і дізнатися, чи дійсно виникла помилка.

Такий підхід, близький Європі, може допомогти Україні позбутися частини проблем, а Раді бізнес-обудсмена – багатьох скарг.

Що кардинально змінилося для бізнесу протягом 2023 року

Журналістка Pro Гроші запитала в Романа Ващука, які зміни відбулися минулого року і що чекати підприємцям у майбутньому. За спостереженнями експерта, бізнесу довелося пройти аномальну нормалізацію, тобто повернутися до проблем, які були актуальними до початку повномасштабної війни. Проте це не можна назвати відновленням, до якого прагнуть підприємці.

Була пропущена можливість перебудувати, перезапустити відносини між державою та бізнесом. Тому ми знаходимося в ситуації, коли є досить високий загальний рівень невдоволення. Ми працюємо зі скаргами, але не хочемо займатися такою паліативною роботою, – відповів омбудсмен.

Рада точно продовжить роботу над розслідуваннями про податкові перевірки, які є дуже екстенсивними в Україні, оскільки виникли ситуації, що відкривають потенціал до зловживань. Бо залишається незрозумілим, що отримує держава, витрачаючи час і ресурс на ці перевірки, тоді як ефективність системи залишається під питанням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні частково обмежать податкові перевірки та розповідав, якому бізнесу пощастить. Також ми повідомляли, що думає Данило Гетманцев про податок 18% на банківські перекази.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.