Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Єдиний податок, ЄСВ і ліміти доходу – скільки повинні платити ФОПи у 2024 році

Податкові зобов’язання українців залежать від встановлених сум – мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Нові суми податків для ФОПів у 2024 році

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

В Україні затвердили державний бюджет на 2024 рік, відповідно до якого встановили нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Саме з цих сум обчислюють єдиний податок для ФОПів, ЄСВ і річні ліміти доходу. Тож у новому році обов’язкові платежі виросли.

Сайт Pro Гроші розповідає, які податки повинні платити підприємці з січня по грудень 2024 року.

Ліміти річного доходу

Це суми, перевищення яких передбачає автоматичний перехід на іншу групу чи систему оподаткування. Якщо за результатом звітного періоду з’ясувалося, що ФОП вийшов за межі ліміту, його зобов’яжуть до змін. Тому важливо слідкувати за доходами і знати, яка сума є граничною на конкретній групі єдиного податку.

Ліміт розраховують з мінімальної заробітної плати, що встановлена на 1 січня. Станом на 2024 рік це 7 100 грн, отже такі граничні суми доходу діятимуть протягом 12 місяців:

  • 1 185 700 грн – для 1 групи;
  • 5 921 400грн – для 2 групи;
  • 8 285 700 грн – для 3 групи.

Єдиний податок

Підприємці 1 групи повинні платити ЄП в розмірі 10% від прожиткового мінімуму (3 028 грн), 2 групи – 20% від мінімальної зарплати. Тож ставки єдиного податку протягом року дорівнюватимуть:

  • 302,80 грн – для 1 групи;
  • 1 420 грн – для 2 групи.

ФОПи 3 групи віддають в державний бюджет 5% від суми доходу або 3%, якщо підприємець є платником податку на додану вартість.

Єдиний соціальний внесок

Сума ЄСВ обчислюється з мінімальної заробітної плати (ставка 22%), але є змінною величиною. Враховуючи, що мінімалка збільшиться з 1 квітня до 8 000 грн, то підвищиться і податкове зобов’язання.

За результатами I кварталу єдиний соціальний внесок становитиме 4 686 грн (1 562 грн на місяць), далі до кінця року потрібно платити по 5 280 грн за кожен квартал (1 760 грн на місяць).

Це найменші значення, допустимі законодавством. Максимальна сума ЄСВ не може перевищувати 15 мінімальний зарплат: 70 270 грн у I кварталі та 79 200 грн у II-IV кварталах.

Терміни сплати податків

Щоб не виникло проблем з контролюючим органом, важливо слідкувати за вчасним внесенням податкових платежів. Фізичні особи-підприємці платять ЄСВ до 19 числа місяця, наступного за календарним кварталом. Тобто гранична дата закриття звітного періоду настане 19 квітня.

ФОПи 1 та 2 групи сплачують єдиний податок авансовими внесками за кожен місяць до 20 числа. Представники 3 групи вносять платіж після завершення кварталу, протягом наступних 50 днів. Тож до 19 лютого включно необхідно заплатити ЄП за IV квартал 2023 року.

Податкову декларацію за минулий рік ФОПи 1 та 2 груп мають подати в контролюючий орган до 29 лютого. Гранична дата звітування за 2023 рік для підприємців 3 групи настане 9 лютого.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що звітний період у розпалі та розповідав, як ФОПам підготувати декларацію за 2023 рік. Також ми повідомляли, де у світі платять найнижчі та найвищі податки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.