Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

ФОПи масово отримують листи з податкової: про що попереджають підприємців

Необхідно періодично перевіряти стан свого розрахунку з бюджетом, щоб заборгованість не стала причиною зняття з єдиного податку

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

ФОПи отримують листи з податкової про неіснуючі борги

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українські підприємці почали масово скаржитися на електронні листи з податкової стосовно наявності боргу, хоча всі суми сплачували вчасно. Схожу інформацію може отримати кожен ФОП, навіть якщо впевнений у відсутності заборгованості.

Про це повідомив податковий консультант Михайло Смокович.

Ситуація неоднозначна, оскільки підприємець може кожного кварталу вчасно сплачувати єдиний податок, але все одно знайти на пошті листа від контролюючого органу. Постає питання, навіщо інформувати ФОПів про неіснуючі борги. Фахівець вважає, що це звичайне нагадування представникам бізнесу про ймовірність виникнення проблем.

"Складається враження, що податкова взяла вибірку по існуючих емейлах і всіх повідомила. Щоб усі боялися та не насміхались", – зауважив Смокович.

Але експерт погодився, що дуже важливо регулярно перевіряти успішність оплати, адже бувають випадки, коли кошти не приходять на рахунок через збій у системі чи неправильні реквізити. А податковий борг є однією з найпоширеніших причин анулювання ЄП, причому це роблять без попередження.

Листи від податкової про неіснуючі борги
Листи від податкової про неіснуючі борги
Фото: Telegram

Як перевірити, чи є борги перед бюджетом

Алгоритм перевірки дуже простий і здійснюється за допомогою Електронного кабінету платника. Необхідно авторизуватися на офіційному сайті Державної податкової служби та знайти в лівому меню розділ "Стан розрахунків з бюджетом". Далі варто виконати такі кроки:

  • вказати поточний рік, щоб не отримати неактуальну інформацію;
  • клікнути на рядок із кодом 18050400, який відповідає за єдиний податок;
  • пересунути повзунок і знайти поле з податковим боргом.

Якщо там зазначені нулі, то можна не хвилюватися про проблеми. І навіть у разі нарахованої суми її легко позбутися, відправивши кошти за реквізитами у тому ж вікні. Підприємці повинні знати, що наявність заборгованості в розмірі понад 3 060 грн протягом двох послідовних кварталів призведе до зняття з єдиного податку.

ФОПам також дозволяють пропустити один місяць і не сплачувати ЄП, якщо існують фінансові труднощі. Наприклад, бізнес тимчасово призупинено і доходу від господарської діяльності немає. В такому випадку можна оформити податкові канікули і відтермінувати платіж.

Для цього треба подати в контролюючий орган відповідну заяву, але пам’ятайте, що канікули затверджують на наступний місяць. Тобто, звернувшись у податкову до 31 грудня 2023 року, ви отримаєте пільгу на січень. Бажано переконатися, що спроба була успішною, проглянувши інформацію в Електронному кабінеті платника. Інакше можна не заплатити податок і натрапити на штрафні санкції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нова пошта посилила контроль за деякими клієнтами і розповідав, до чого слід готуватися ФОПам. Також ми повідомляли, чому деяким ФОПам треба до 16 грудня звернутися до податкової.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.