Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нова пошта посилила контроль за деякими клієнтами: до чого слід готуватися ФОПам

Підприємці можуть не здогадуватися про посилення контролю, поки сервіс не відправить попередження про наближення до ліміту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нова пошта посилила контроль клієнтів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фізичні особи-підприємці, які працюють із сервісом NovaPay, можуть зіткнутися з фінансовим моніторингом. Причому Нова пошта періодично посилює контроль за клієнтами. Наприклад, існують ліміти по роботі з післяплатою, а також граничні суми операцій за квартал.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович.

Фінансовий моніторинг – це звичайний обов’язок, який поклали не тільки на банківські установи, але й на різноманітні сервіси, зокрема, NovaPay. Його застосовують для протидії корупції та відмиванню коштів, а найчастіше в українських реаліях – для боротьби з ухиленням від сплати податків.

Наприклад, одному з українських підприємців Нова пошта надіслала електронного листа про наближення до ліміту операцій за квартал у розмірі 2 млн гривень. У разі його перевищення доведеться надати договори поставок, товарні накладні, рахунки-фактури, банківські виписки тощо.

Нова пошта перевіряє клієнтів і вимагає документи
Нова пошта перевіряє клієнтів і вимагає документи
Фото: Telegram

Експерт впевнений, що суми поступово будуть меншати, а фінмоніторинг посилюватиметься. Компанія і раніше контролювала своїх клієнтів, але чесним ФОПам, які працюють прозоро та відкрито, немає чого боятися.

Так, доведеться час від час надавати підтверджувальні документи, що може викликати незручності. Але панікувати через перевірки не потрібно. У більшості випадків знадобиться довести, що ви сплачуєте податкові зобов’язання і вчасно подаєте звітні декларації. Але вимоги індивідуальні та можуть відрізнятися залежно від ситуації. Наприклад, Нова пошта здатна затребувати документи про:

  • фінансові витрати;
  • роботу з касовим апаратом;
  • оренду приміщень;
  • найманих працівників тощо.

"Та якщо вже вимагають – варто надавати. Ще коли працював у банківській сфері, пам'ятаю величезну кількість клієнтів, яким банк відмовив у обслуговуванні назавжди через відсутність пояснень деяких операцій", – зауважив Михайло Смокович.

Як податкова може перевіряти підприємців

Контролюючий орган вигадав хитрий спосіб дізнатися про компанії, які не працевлаштовують співробітників офіційно або платять невеликі внески у державний бюджет, хоча зарплати перевищують мінімальні.

Для цього податківці моніторять сайти пошуку роботи, знаходять вакансії з високою оплатою і звіряють суму зі звітними деклараціями бізнесу. Якщо знаходять невідповідність кількості працівників або платежів у бюджет, то відправляють листи з вимогою пояснити розбіжності.

Це загрожує підприємцям проблемами, наприклад, контролюючий орган може навідатися з перевіркою без попередження. Плюс за порушення норм Кодексу законів про працю доведеться платити великі штрафи.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні може з'явитися новий податок у 2024 році та розповідав, що вигадали для бізнесу. Також ми повідомляли, чому деяким ФОПам треба до 16 грудня звернутися до податкової.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.