Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Існує 7 неочевидних причин: чому податкова може почати фактичну перевірку

Повноваження контролюючого органу щодо проведення фактичної перевірки закріплені в Податковому кодексі України

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

До підприємців може нагрянути податкова з фактичною перевіркою

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Податківці мають право здійснювати фактичні перевірки бізнесу за наявності як мінімум однієї з визначених підстав. Конкретний перелік встановлено нормами законодавства, тож підприємцям бажано знати, які випадки можуть призвести до приходу контролюючого органу.

Про це розповіли в Головному управління ДПС у Вінницькій області.

Важливо розуміти, що процедура відрізняється від документальних планових відвідувань бізнесу, оскільки графік оприлюднюють завчасно, даючи підприємцям час на підготовку. А проведення фактичних перевірок залежить від таких семи підстав.

  1. Якщо за результатами аналізу діяльності інших платників податків були знайдені факти порушень законодавства щодо виробництва та реалізації підакцизних товарів, ведення касових операцій, здійснення розрахунків між суб’єктами, наявності ліцензій та дозволів.
  2. У разі отримання від державних органів чи органів місцевого самоврядування інформації про порушення норм закону під час провадження господарської діяльності.
  3. Якщо буде письмове звернення споживача стосовно факту неналежного виконання норм законодавства у питаннях проведення розрахункових або касових операцій, отримання патентів і ліцензій.
  4. У разі відсутності документальної звітності про використання реєстраторів розрахункових операцій, книг обліку тощо, чи подання їх з нульовими показниками.
  5. Якщо будуть порушення виробництва, обліку, зберігання та транспортування підакцизної продукції чи обладнання.
  6. У разі виявлення за результатами попередньої перевірки порушення законодавства з питань, визначених у ст. 75 ПКУ (про види та процес здійснення фактичних перевірок).
  7. Якщо з’явиться інформація про використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин або виплати фінансового забезпечення без сплати податків у державний бюджет (чи свідоме применшення суми).

Щодо останнього пункту, то податківці знайшли хитрий спосіб перевіряти, чи відповідає дійсності декларація про податки та співпадає з реальним станом речей. Вони можуть моніторити сайти з пошуку роботи, шукаючи оголошення від компаній. Знайшовши вакансії з високими зарплатами, контролюючий орган звірить дані у звітності та дізнається, чи намагається підприємець обманути податкову.

Планові перевірки бізнесу

Державна податкова служба опублікувала план-графік із документальними плановими перевірками компаній. Виявляється, у 2024 році буде проведено 3 242 перевірки платників. Що цікаво, план містить повну назву підприємства та місяць, коли розпочнеться моніторинг діяльності.

Контролюючий орган навідається як до фізичних/юридичних осіб, так до фінансових установ і представництв нерезидентів. Найменша кількість перевірок запланована на січень, всього 105. А найбільше буде в березні-травні відбудеться – понад 200.

Податківців цікавить аграрний сектор і роздрібна торгівля, тож саме такому бізнесу варто приготуватися до посиленого контролю. Також увага буде прикута до сфери будівництва, оренди, реалізації харчових продуктів тощо. Щоб дізнатися, чи входить якась компанія у план, необхідно ознайомитися з опублікованим графіком.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що податкова посилила контроль за OLX і розповідав, кого з продавців покарають. Також ми повідомляли, як правильно заповнити декларацію з ренти, щоб у податківців не виникло запитань.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.