Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Хакери не винні? Чому для абонентів Київстару недоступний нацроумінг

Українці з SIM-картою Київстару не можуть підключитися до іншого оператора, оскільки для них не працює послуга національного роумінгу

Фото: Pexels, ttt.ua. Колаж: Pro Гроші

Національний роумінг спеціально заблокували для абонентів Київстару

Фото: Pexels, ttt.ua. Колаж: Pro Гроші

Після виникнення проблем у мережі Київстару абоненти намагалися перейти на іншого мобільного оператора, щоб відновити зв’язок. Але виявили, що сервіс національного роумінгу не працює. Нарешті з’ясувалося, що стало причиною блокування послуги.

Про це повідомила пресслужба Держспецзв’язку на офіційному сайті.

Нацроумінг дозволяє швидко під’єднатися до мережі іншого доступного оператора, аби не втрачати зв'язок. При цьому абоненти продовжують користуватися послугами відповідно до свого тарифного плану. Подібний сервіс стає у пригоді, коли виникають проблеми в однієї з телекомунікаційних компаній, адже клієнти не залишаються відірваними від світу.

Втім українці, які користуються SIM-картою Київстару, не можуть застосувати послугу національного роумінгу. Як вияснилося, Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій видав розпорядження про тимчасове блокування сервісу за запитом Служби безпеки України.

Тобто ситуація виникла через втручання, а не стала результатом хакерської атаки на компанію. Як уточнили в Держспецзв’язку, це було необхідно для уникнення перевантаження мереж інших мобільних операторів. Тож поки проблему не ліквідували, українців просять зберігати спокій і максимально користуватися Wi-Fi, щоб мати доступ до цифрової мережі.

Що відомо про кібератаку на Київстар

Вранці 12 грудня послуги українського мобільного оператора стали повністю недоступними для всіх абонентів. Згодом російське хакерське угруповання "Солнцепек" взяло на себе відповідальність за кібератаку, зазначивши, що своїми діями нанесло збитків:

  • 10 тисячам комп'ютерів;
  • понад 4 тисячам серверів.

Плюс зловмисники зауважили, що змогли заволодіти персональними даними користувачів і знищити системи хмарного зберігання даних. Втім речниця компанії Ірина Леліченко заперечила інформацію про викрадення і запевнила, що українцям не потрібно хвилюватися, оскільки їхні дані перебувають у безпеці.

Варто додати, що діяльність "Солнцепека" пов'язують з головним управлінням генштабу збройних сил Росії. Представники угрупування в Telegram-каналі погрожували надалі атакувати інші українські компанії, від яких залежать життєдіяльність нашої держави.

У Київстарі обіцяли відновити фіксований інтернет вже 13 грудня, а також частково запустити мобільний зв’язок для клієнтів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що проблеми не лише у Київстару та розповідав, що абоненти Vodafone також постраждали через збій. Також ми повідомляли, що EasyPay змінив правила користування терміналами через збій у Київстарі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.