Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

EasyPay змінив правила користування терміналами: що дозволили через збій у Київстарі

У зв’язку з кібератакою на мережу Київстару багато українців залишилися без доступу до фінансової системи

Фото: blog.easypay.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Термінали EasyPay тимчасово не вимагатимуть OTP-пароль

Фото: blog.easypay.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні тисячі людей, які проживають у селах, користуються терміналами для переведення паперових грошей у безготівкову оплату. Але абоненти мережі Київстар опинилися відірваними від фінансової системи держави, оскільки через хакерську атаку повністю зник зв'язок. Щоб допомогти з оплатами через термінали EasyPay, керівництво змінило правила користування.

Про це розповів засновник та CEO компанії Олексій Авраменко.

Послуги терміналів включають поповнення мобільного телефону, переказ коштів за реквізитами, оплату комунальних послуг чи погашення кредиту. Людям достатньо внести готівкові кошти, щоб здійснити необхідну операцію. Але відповідно до чинного законодавства має відбуватися верифікація користувачів за допомогою OTP-пароля.

Це одноразовий код, який надходить на мобільний телефон клієнта в SMS чи месенджері. Після його введення відкривається доступ до всіх функцій терміналу EasyPay. Враховуючи, що абоненти Київстару, які не живуть у великих містах, часто не мають альтернативи застосувати безготівкову оплату, компанія вирішила тимчасово скасувати необхідність OTP-пароля.

"Ми отримали дуже багато звернень. Більше 2000-3000 сіл залишились відрізані від фінансової системи України, так як термінал EasyPay там – єдиний спосіб перевести гроші та розрахуватися за потрібні послуги. Тому я прийняв вольове, а головне людяне рішення: до відновлення роботи КС ми відключили OTP-пароль для всіх клієнтів", – заявив Авраменко.

Окремо компанія направить листа до Національного банку України щодо вимушеної зміни рівня безпеки платежів. Подібне "свавілля" у звичайний час можуть розцінити як порушення правил роботи платіжних систем. Але в EasyPay сподіваються, що НБУ врахує непередбачувані обставини та не штрафуватиме за людяний крок.

На що вплинула кібератака 12 грудня

Раніше ми розповідали, що хакерська атака на українського мобільного оператора призвела не тільки до втрати зв’язку. Ситуація також негативно вплинула на інші структури і підприємства, які забезпечують життєдіяльність нашої держави. Відомо, що 12 грудня виникли такі неочікувані проблеми:

  • вуличне освітлення в багатьох містах довелося вимикати вручну через відсутність зв’язку з обладнанням;
  • оплата проїзду в громадському транспорті через валідатори не здійснюється;
  • у Сумах перестала працювати система оповіщення під час повітряної тривоги, тому ці обов’язки довелося передати патрульній поліції та співробітникам ДСНС;
  • термінали та банкомати, які працюють на мобільних картках Київстару, тимчасово вийшли з ладу;
  • оплата товарів і послуг безготівковим способом можлива, але в обмеженому варіанті;
  • номери гарячих ліній багатьох компаній стали недоступними, клієнтів просять користуватися альтернативними джерелами зв’язку.

Станом на 16:00 достеменно невідомо, скільки ще триватимуть відновлювальні роботи. Цю кібератаку назвали найсильнішою за всю історію мобільного зв'язку України.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Київстар надасть компенсацію своїм абонентам. Також ми повідомляли, що для абонентів Київстару став недоступним національний роумінг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.