Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Інвестиції під захистом: в Україні підписали законопроєкт про страхування від воєнних ризиків

Завдяки прийнятому законопроєкту №9015 для деяких українців запровадять новий вид компенсацій

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні підписали законопроєкт під номером 9015

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Президент України Володимир Зеленський 21 грудня 2023 року підписав законопроєкт під номером 9015. Документ передбачає дозвіл Експортно-кредитному агентству (ЕКА) страхувати інвестиції від ризиків, спричинених повномасштабною війною в країні.

Про це свідчить інформація про законопроєкт на сайті Верховної Ради України.

Що відомо про законопроєкт

З 1 січня 2024 року в Україні набуде чинності цей законопроєкт. Він відкриє можливість для місцевих підприємств використовувати страхування від воєнних ризиків. Це стане важливим кроком для підтримки української економіки та стимулювання інвестицій в умовах геополітичних турбулентностей.

До цього моменту лише іноземні компанії мали можливість отримати такий вид страхування через міжнародні фінансові організації, такі як MIGA (Міжнародне агентство з гарантування інвестицій) чи DFC (Корпорація розвитку США). За словами народного депутата, ініціатора законопроєкту Дмитра Кисилевського, це обмеження ускладнювало умови розвитку внутрішнього бізнесу.

Перед тим як закон набуде чинності, уряд повинен спільно з Національним банком України визначити перелік воєнних ризиків, умови та порядок страхування для діяльності ЕКА. Також передбачено суттєве збільшення статутного капіталу ЕКА, що буде реалізовано шляхом Державного бюджету або залученням міжнародних партнерів.

Міністерство економіки України вже взаємодіє з міжнародними фінансовими організаціями, такими як MIGA, DFC, ЄБРР, а також з донорами, над процесом запуску механізму. Зокрема, обговорюється залучення коштів у розмірі 100 мільйонів доларів для перестрахування української ЕКА та 500 мільйонів доларів для страхування та перестрахування міжнародних трастових фондів.

НБУ пом’якшив валютні обмеження

1 грудня 2023 року Національний банк України змінив умови використання іноземної валюти. Окрім, того, що українці тепер можуть без обмежень здійснювати обмін валюти, також ЕКА отримала дозвіл на міжнародні фінансові транзакції для витрат, пов'язаних зі страхуванням та перестрахуванням угод, укладених із закордонними страховими компаніями. Це рішення призначене для захисту від ризиків у зв'язку з війною з Росією.

Мета цього рішення – забезпечити безпеку морського транспорту, підтримати стабільність морських перевезень і гарантувати неперервний експорт українських товарів через порти.

Додатково, ЕКА тепер може використовувати акредитивну форму розрахунків, згідно з рішенням уряду від 02 листопада 2023 року № 1140. Це надає кошти з резервного фонду для забезпечення безпеки морського транспорту та підтримки стабільності морських перевезень.

Раніше ми повідомляли, які ціни та умови страхування тварин в Україні. Також ми писали, чи можна застрахувати житло від "прильотів".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.