Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Існує лише одна умова: коли ФОП має право на лікарняні та декретні виплати

Розповідаємо, чи може фізична особа-підприємець розраховувати на страхові виплати від Пенсійного фонду України

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

ФОПи також мають право на декретні та лікарняні виплати

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Виплати лікарняних і декретних є обов’язковими для офіційно працевлаштованих осіб, оскільки за них роботодавці регулярно сплачують єдиний соціальний внесок. Для ФОПів ситуація інакша, але також залежить від відсутності заборгованостей з ЄСВ.

Про це йдеться у законі України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

ЄСВ запровадили в Україні відносно нещодавно, цей внесок замінив собою чотири окремі відрахування, зокрема:

  • з тимчасової втрати працездатності;
  • до фондів страхування на випадок безробіття;
  • до Пенсійного фонду;
  • від нещасних випадків на виробництві.

Тож зрозуміло, що соціальний захист від держави можливий тільки за умови регулярних платежів. Людям, які працюють на роботодавця, можна не хвилюватися за страховий стаж і виплати в разі страхового випадку, адже за них кожного місяця суми сплачує керівник. Тоді як фізичні особи-підприємці повинні самостійно платити єдиний соціальний внесок відповідно до спеціальних строків.

Таким чином, право на отримання лікарняних і декретних ФОПи набувають лише після здійснення платежів. Згідно з нормами чинного законодавства, якщо підприємець у розрахунковому періоді заплатив ЄСВ (до настання страхового випадку), він може розраховувати на фінансову допомогу від Пенсійного Фонду.

Для цього потрібно оформити спеціальну заяву-розрахунок за встановленим зразком, де буде інформація про нараховані суми страхових виплат за їх видами. Плюс необхідна копія довідки з територіального податкового органу про відсутність боргу зі сплати єдиного соціального внеску та копія податкової декларація.

Що треба знати про ЄСВ у 2024 році

Наступного року українців чекає підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно до державного бюджету. Розмір ЄСВ якраз залежить від першого показника, оскільки підприємці сплачують 22% від мінімальної зарплати. Враховуючи, що збільшення заплановане двічі протягом року, то сума єдиного соціального внеску дорівнюватиме:

  • з 1 січня – 1 562 грн;
  • з 1 квітня – 1 760 грн.

Це місячна ставка, зазвичай ФОПи здійснюють платежі кожного кварталу. Що стосується загальної системи оподаткування, там діють інші правила, які не прив’язують суму ЄСВ до мінімальної зарплати. Представники бізнесу вносять 22% від чистого доходу за три місяці.

Також нічого не зміниться стосовно пільги для українців. З 1 березня 2022 року та впродовж 12 місяців після завершення воєнного стану бізнес має право не сплачувати ЄСВ "за себе" (не стосується платежів за найманих співробітників). Але майте на увазі, що за період ведення діяльності, коли внески не були сплачені, страховий стаж не нараховується, а соціальний захист призупиняється.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що підприємці б’ють на сполох, але дарма, та розповідав, який податковий штраф є незаконним. Також ми повідомляли, що податкова знайшла хитрий спосіб перевірки підприємців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.