Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Магазини техніки хочуть оштрафувати до 60 млн гривень: яка схема обману зацікавила податкову

В Україні податкова почала активно перевіряти магазини техніки та електроніки, оскільки вони використовують схему для ухилення від сплати податків

Фото: ДПСУ, Comfy/Facebook, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За результатами податкових перевірок, магазинам загрожують великі штрафи

Фото: ДПСУ, Comfy/Facebook, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Під час купівлі товару в магазинах техніки українці часто почали помічати додаткову позицію в чеку, а саме набір аудіокниг, однак при цьому кінцева вартість покупки не змінювалася. Річ у тім, що мережі магазинів таким чином ухиляються від сплати податків, тому Державна податкова служба вирішила перевірити деякі магазини на предмет наявності такої схеми.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, за результатами податкових перевірок магазинів електроніки, їм загрожують суттєві штрафи, а саме до 60 млн гривень. Також він додав, що раніше на цю схему звернуло увагу й Бюро економічної безпеки України (БЕБ) та виявило факт ухилення від сплати податків на понад 57 млн гривень.

"Результати податкової перевірки за трьома найбільшими суб'єктами: одному загрожує штраф до 10 млн гривень, іншому – до 60 млн гривень, а третьому – до 13 млн гривень", – зазначив нардеп.

Як працює схема

На офіційному порталі БЕБ пояснили, що касири під час продажу товарів здійснювали такі дії:

  • штучно занижували вартість товару в чеку, що підлягає оподаткуванню (побутової техніки та електроніки);
  • додавали до чека електронні книги, оскільки вони не підлягають оподаткуванню.

Таким чином кінцева вартість покупки не змінювалася, проте податків з цієї суми сплачувалося набагато менше, аніж передбачено українським законодавством.

Деякі українці вже стикалися з такою схемою

Редакція Pro Гроші вирішила поспілкуватися з українцями, які під час покупок помітили в чеку додаткову позицію, яку вони не оформлювали в замовлення.

Ми з донькою купували телефон в одному з магазинів електроніки в Дніпрі, коли нам попередньо продавець показав позиції, які будуть враховані в чеку, я не зрозуміла, чому вартість телефону зменшилася, а кінцева сума чека – ні, – каже Юлія.

Жінка пояснила, що передивившися позиції в чеку ще раз, вона помітила там набір аудіокниг за 4 000 гривень, про які продавець навіть не згадав при оформленні замовлення.

У нас відбулася розмова з продавцем, я сказала, що мені ці книги не потрібні, оскільки я не готова була заплатити таку суму. На що продавець мені відповів, що це подарунок від магазину за 1 копійку, просто в чеку не можна його вказати іншим способом, – розповіла вона.

Юлія також зазначила, що під час розмови з працівниками магазину вона запитала, чому в чеку вартість телефону вказано зі знижкою, але фактично їй доведеться заплатити повну вартість. На що знову почула відповідь про так званий "подарунок" від магазину.

Тож, перед тим, як розрахуватися за товар в магазинах електроніки, варто ретельно переглянути позиції в чеку та впевнитися, що магазин працює сумлінно, добросовісно та не вдається до реалізації таких схем.

Раніше ми розповідали, кого перевірятиме податкова у 2024 році. Також ми писали, що в Україні хочуть запровадити нові податки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.