Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Платити не треба? Чому деяким ФОПам зменшили нарахування єдиного податку

Технічні можливості податкової не встигають за змінами у законодавстві, тож ФОПам лише зараз почали списувати нарахування

Фото: Pexels, УНІАН, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

ФОПам почали списувати суми єдиного податку

Фото: Pexels, УНІАН, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Наприкінці 2023 року деякі підприємці почали отримувати хороші новини від контролюючого органу. В Електронному кабінеті платника їм списали нарахування єдиного податку, хоч і не повністю.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович.

До змін у законодавстві, які набули чинності 1 серпня, підприємці 1 та 2 груп могли сплачувати єдиний податок добровільно. Але відтоді цю пільгу скасували, зобов’язавши бізнес повернутися до колишніх норм. Втім досі існують винятки: якщо адреса реєстрації ФОП перебуває на тимчасово окупованій території чи в зоні ведення бойових дій, сплата залишається на вибір платника.

Проблема в тому, що весь час підприємцям нараховували єдиний податок, хоч вони мають пільги. Бо, як зауважив фахівець, технічні можливості контролюючого органу не встигали за прийнятими змінами. Бачивши кожного місяця нові суми, ФОПи хвилювалися за стан свого гаманця, але їх запевняли, що згодом зайві нарахування спишуть.

І це нарешті сталося. Поступово в Електронному кабінеті почала з’являтися інформація про зменшення податкового зобов’язання.

"Списали по листопад включно, маємо надію, що алгоритм спрацює для грудня і подальших місяців", – зауважив Михайло Смокович. Він особисто запевняв ФОПів, що закон дійсний, тому немає потреби переживати за неправомірні нарахування. Адже на практиці в роботі податкової системи часто трапляються збої, які згодом виправляють.

Підприємцям почали списувати нарахування єдиного податку
Підприємцям почали списувати нарахування єдиного податку
Фото: Telegram

Які попереджувальні листи розсилає податкова

Нещодавно спеціаліст пояснював ситуацію з електронними листами до підприємців щодо заборгованостей по єдиному податку. Контролюючий орган надсилає сповіщення ФОПам про борги, яких насправді не існує. Причому сам консультант отримав такого листа, але запевнив, що вчасно заплатив кошти.

На думку Смоковича, існує кілька причин інформування про неіснуючі борги:

  • нагадати бізнесу про ймовірність виникнення проблем;
  • наштовхнути на перевірку стану розрахунку з бюджетом;
  • прорекламувати новий мобільний застосунок від ДПС.

Насправді заборгованість може призвести до негативних наслідків для підприємців, а вони часто не слідкують за ситуацією або забувають перевіряти успішність сплати ЄП. Може дійти до того, що ФОПа знімуть з єдиного податку, якщо сума боргу становитиме більше 3 060 грн і буде наявною протягом двох послідовних кварталів.

Дізнатися актуальну інформацію можна в Електронному кабінеті платника на сайті Державної податкової служби. Необхідно перейти в "Стан розрахунку з бюджетом" та обрати поточний рік. Також одразу можна позбутися заборгованості, відправивши кошти за реквізитами, доступними в окремому розділі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нова пошта посилила контроль за деякими клієнтами і розповідав, до чого слід готуватися ФОПам. Також ми повідомляли, коли підприємці мають право на лікарняні та декретні виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.