Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

На податки та зарплату не вистачить? Підприємцям пояснили важливий нюанс про мікрогранти

У Державній службі зайнятості розповіли, як насправді мають витрачатися мікрогранти, які отримує український бізнес

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, як не можна витрачати мікрогранти

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За два роки повномасштабної війни з Росією мільйони громадян України залишилися без роботи. Великі підприємства вимушено призупинили роботу, скоротили працівників або зарплату, тоді як малий та мікробізнес мають багато можливостей для того, щоб залучити гранти та продовжити свій розвиток.

Тим часом у Державній службі зайнятості пояснили, чи можна кошти мікрогранту витрачати на оплату праці найманих працівників та сплату податків.

Як пояснили у держструктурі, правила використання коштів мікрогранту визначені в пункті 5 "Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу". Умови затвердив Кабмін України влітку 2022 року.

Так, отримавши мікрогрант, бізнес може витратити його на:

  • придбання меблів, обладнання, транспортних засобів (які будуть використовуватися в комерційних та виробничих цілях), необхідних для провадження господарської діяльності отримувачем;
  • закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, свійських тварин та птиці, багаторічних насаджень, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану (такі витрати повинні становити сумарно не більше 50 відсотків розміру мікрогранту);
  • послуги маркетингу та реклами (не більше 10 відсотків розміру мікрогранту);
  • орендну плату за користування нежитловим приміщенням або земельною ділянкою (не більше 25 відсотків розміру мікрогранту);
  • орендну плату за обладнання (не більше 10 відсотків розміру мікрогранту);
  • лізинг обладнання, крім автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів особистого користування (не більше 50 відсотків загального розміру мікрогранту);
  • використання у підприємницькій діяльності прав інших суб’єктів господарювання (комерційна концесія).

Чи потрібно сплачувати податок з отриманої від держави компенсації

Українці, яким держава виплатила грошові компенсації на відновлення зруйнованого чи пошкодженого майна, можуть не сплачувати податок з отриманої допомоги. Так, зокрема, у пункті 165.1.66 статті 165 Податкового кодексу України сказано, що сума доходу, отриманого як компенсація за пошкоджений чи знищений об'єкт нерухомого майна, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Таким чином українці додатково захищені від оподаткування в момент складних періодів та отримують фінансовий ресурс для відновлення свого життя.

Раніше ми пояснювали, чи зростуть податки в Україні через відсутність фінансової допомоги від уряду США. Також ми розповідали, яка країна хоче, щоби українці сплачували оренду за житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.