Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Для українців за кордоном готують зміни: де можуть запровадити плату за житло

Громадян України хочуть зобов’язати вносити певну плату, якщо вони офіційно отримують дохід

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уряд Нідерландів хоче зобов'язати українців платити за житло

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нідерланди приймають українців, які тікають від повномасштабної війни, та надають їм пільги. Водночас біженці зі спеціальним статусом мають однакові права на роботу і проживання, що й громадяни Європейського Союзу. В уряді вважають, що українці з доходами повинні платити внески за житло.

Про це розповіло видання dutchnews.nl.

Відповідне обговорення питання заплановано на 29 лютого. Депутат Каспер Велдкамп назвав "розумним і справедливим" рішення про внески за проживання у приватному житлі. Адже таким людям передбачені додаткові виплати в розмірі 93 євро на місяць для покриття витрат господарів. Відомо, що мова про приблизно п'яту частину зі 100 000 українців.

"Більше половини українців працюють. Це надзвичайно хороший прогрес. Але я не вважаю справедливим, якщо той, хто працює, отримує дохід і безкоштовне житло, не повинен платити нічого. Чесний особистий внесок здається мені розумним", – заявив депутат.

За посилення правил для працевлаштованих осіб виступає чимало членів парламенту Нідерландів. Варто врахувати, що біженцям також виплачують від 280 до 380 євро на покриття базових потреб, але ці кошти припиняють нараховувати після того, як людина знайшла роботу. Щоправда, подібне важко контролювати.

Також українці, відповідно до місцевих правил, не оплачують медичне страхування, комунальні послуги і податки. Тож вони повинні витрачати частину заробітку на проживання.

Кому з українців можуть анулювати тимчасовий захист

Раніше ми розповідали, що Чехія має право не продовжувати тимчасовий захист українцям з візами. Йдеться про наявність певних типів документів, зокрема, на перебування в Канаді W1, якщо таку візу видали після 10 лютого 2023 року. Плюс статус не буде подовжено через візу Ukraine Scheme на проживання у Великій Британії.

"Будь-яка віза на перебування довше, ніж 90 днів, означає анулювання тимчасового захисту та є перешкодою для його продовження", – попередили українців.

Але існує кілька винятків. Біженцям не анулюють захист, якщо вони володіють:

  • канадською візою W1, датованою до 10 лютого 2023 року;
  • канадською візою V1;
  • візою Сполучених Штатів Америки Uniting for Ukraine;
  • візою Великобританії Visitor терміном до 6 місяців.

Тож громадянам України необхідно подбати про документацію, якщо вони хочуть надалі проживати в Чехії, маючи статус тимчасового захисту. Нагадаємо, уряд держави вніс певні зміни у форму реєстрації на надання гуманітарної допомоги, аби не допускати зловживань з боку заявників.

Раніше сайт Pro Гроші писав про підтримку українських біженців у Польщі та розповідав, які програми допомоги діятимуть до 30 червня. Також ми повідомляли, як одна з країн ЄС братиме українців на роботу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.