Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нова пошта виплатить клієнту 120 000 грн: яка помилка дорого коштує

Компанія розділила вантаж на кілька частин, а чоловік оцінив повну вартість у понад 110 000 грн

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Нова пошта виплатить клієнту велику компенсацію за втрату посилки

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

За втрату посилки поштовий оператор повинен відшкодувати власнику оцінену вартість. Але Нова пошта для зручності пересилання поділила вантаж на чотири частини, тому під час розрахунку компенсації запропонувала клієнту лише 25% від повної суми. Але чоловік виграв суд, довівши правомірність своїх вимог.

Про це йдеться на офіційному сайті Реєстру судових рішень.

Комунарський районний суд Запоріжжя зобов'язав Нову пошту виплатити позивачу більше 120 000 грн. Сюди входить:

  • вартість втраченої посилки – 113 000 грн;
  • кошти за перевезення – 985 грн;
  • компенсація моральної шкоди – 3 000 грн;
  • витрати на юридичну допомогу – 5 000 грн.

Хоча спершу компанія добровільно запропонувала клієнту лише 28 200 грн, оскільки під час підготовки вантажу до транспортування поділила його на чотири частини для зручності перевезення, а загубила всього одну. За словами потерпілої сторони, посилка була великою та цілісною, її не можна розглядати як окремі компоненти. Плюс чоловік не давав згоди на поділ.

"Саме оператором поштового зв'язку було визначено кількість місць, необхідних для доставлення багажу. Під час оцінки вартості майна позивач визначав його оціночну вартість як неподільного елемента – однієї посилки. Він очікував, що майно буде доставлено в цілісності, а не в окремих його частинах", – йдеться в матеріалах справи.

Враховуючи вищевказане, а також факт того, що перевізник несе відповідальність щодо вантажу в період здійснення перевезення, суд задовольнив вимоги клієнта та ухвалив рішення про повну компенсацію, а також зобов’язав Нову пошту відшкодувати витрати на доставку і юридичну допомогу.

Які додаткові послуги пропонує Нова пошта

В межах двох основних послуг поштового оператора – відправлення та доставки посилки – існує ще багато додаткових можливостей, здатних спростити життя клієнтам. Серед найбільш популярних і корисних такі:

  • перенесення дати;
  • легке повернення;
  • переадресування;
  • надійна покупка;
  • інший отримувач тощо.

Наприклад, українці мають змогу вказати зручний для себе час доставки, щоб своєчасно отримати необхідний багаж. Також покупці товарів в інтернеті можуть швидко повернути придбану річ продавцеві, якщо вона не підійшла з певних обґрунтованих причин.

Послуга переадресування потрібна у випадку, коли відправник захотів змінити адресу доставки після оформлення документів і забору представником компанії. Надійна покупка передбачає безпеку замовлення товарів онлайн при розрахуванні банківською карткою. А за допомогою послуги "Інший отримувач" дуже просто передати право отримання посилки довіреною людиною в поштоматі чи відділенні. Це доступно лише у мобільному додатку Нової пошти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці відправлятимуть посилки по-новому та розповідав, що цікавого запланувала Нова пошта. Також ми повідомляли, що Нова пошта попередила про шахрайські оголошення в Telegram.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.