Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Перевірки, POS-термінали і нові податки: що зміниться для бізнесу у 2024 році

Наступний рік принесе українським підприємцям чимало змін, які стосуються платіжних терміналів, розмірів податкових зобов'язань і документальних перевірок

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Український бізнес очікують певні зміни у 2024 році

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

З 1 січня 2024 року бізнес чекають певні нововведення. Про них говорили давно, тож зміни не стануть неочікуваними. Підприємці мали достатньо часу, щоб підготуватися, отже проблем виникнути не повинно. Наступного року ФОПам доведеться більше платити в державний бюджет, а також встановити POS-термінали.

Сайт Pro Гроші розповідає, що чекає на український бізнес у 2024 році.

Суми податкових зобов’язань

Збільшення податків є результатом підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Адже від цих показників розраховують єдиний соціальний внесок і єдиний податок для фізичних осіб-підприємців на спрощеній системі.

Передбачається, що з 1 січня мінімальна зарплата виросте до 7 100 грн, а з 1 квітня – до 8 000 грн. Прожитковий мінімум становитиме 3 028 грн. Отже розміри зобов’язань перед державним бюджетом у 2024 році будуть такими:

  • ЄП для 1 групи – 302,8 грн/міс;
  • ЄП для 2 групи – 1 420 грн/міс.;
  • ЄСВ з січня по березень – 1 562 грн/міс;
  • ЄСВ з квітня – 1 760 грн/міс.

Так само збільшиться річний ліміт доходів для ФОПів усіх груп. Варто зауважити, що в парламенті зареєстрували законопроєкт, який пропонує підвищити показники з огляду на потреби бізнесу. Якщо ініціативу схвалять, то суми виростуть ще більше, ніж передбачено Податковим кодексом України. Але станом на 1 січня ліміти перебуватимуть на рівні:

  • 1 185 700 грн – для 1 групи;
  • 5 921 400 грн – для 2 групи;
  • 8 285 700грн – для 3 групи.

POS-термінали в торгових точках

Відповідно до програми поетапного впровадження платіжних терміналів із 1 січня кількість установок повинна збільшитися. Адже тоді обов’язок встановити апарат розповсюдиться на торгові точки в населених пунктах, де живе від 5 до 25 тисяч осіб. У Державній податковій службі нагадали, що підприємці повинні забезпечити клієнтів POS-терміналами для безготівкової оплати товарів і послуг.

Але вимоги не поширюються на бізнес, який розташований в зонах активних бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях. Для таких суб’єктів ведення господарської діяльності спростили, поки не закінчиться воєнний стан або не відбудеться звільнення, та впродовж трьох місяців після таких дій.

Наступні зміни в рамках програми заплановані на 1 січня 2025 року, тоді платіжні пристрої повинні будуть поставити всі торговці в населених пунктах із кількістю мешканців до 5 тисяч.

Планові перевірки бізнесу

На 2024 рік контролюючий орган запланував провести 3 242 перевірки діяльності платників податків, адже в Україні нарешті скасували мораторій. Інформація про час і конкретні компанії, до яких навідаються представники ДПС, оприлюднена в плані-графіку. Він містить чотири різні розділи та назви юридичних/фізичних осіб, фінансових установ, представництв нерезидентів та ін.

Найменше перевірок розпочнеться у січні, лише 105. Загалом кожного місяця контролюючий орган планує старти від 100 до 200 перевірок діяльності. А в березні-травні відбудеться понад 200. Що стосується територіальної концентрації, то найвищий показник, очікувано, в Києві: там зафіксовано 26% підприємств від загальної чисельності.

У список основних економічно-активних регіонів входять:

  • Дніпропетровська область (204);
  • Львівська область (156);
  • Вінницька область (140);
  • Київська область (132).

Найбільше перевірок торкнеться компаній аграрного сектору та торгівлі паливом. Посилений контроль очікує у 2024 році підприємців, які займаються будівництвом, гуртовою та роздрібною торгівлею, орендою, продажами харчових продуктів тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що магазини техніки хочуть оштрафувати до 60 млн гривень і розповідав, яка схема обману зацікавила податкову. Також ми повідомляли, яка послуга в Дії викликала ажіотаж серед ФОПів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.