Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нові податки та розподіл груп: в уряді підготували важливу для ФОПів реформу

Розповідаємо, що саме зміниться для українських підприємців та коли почнуть впроваджувати реформу

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що зміниться для ФОПів з 2025 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують переглянути спрощену систему оподаткування та змінити правила для фізичних осіб-підприємців (ФОПів). Реформа має відбутися до 2027 року.

Про це написав у своєму Telegram-каналі перший заступник глави парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Він пояснив, що зміни передбачені у Національній стратегії доходів до 2030 року, яку Кабмін України погодив під час засідання 27 грудня.

Що зміниться для ФОПів

Так, за інформацією Железняка, в Україні більше не існуватиме другої та третьої групи фізичних осіб-підприцємців, оскільки держава планує створити одну групу з різними ставками податків – від 3% для торгівлі до 17% для деяких послуг. Розмір ставок переглядатимуть поступово.

До того для цих ФОПів з'явиться додаткова умова – обов'язково використовувати у роботі РРО (класичне чи програмне).

ФОПами 1-ї групи зможуть стати підприємці з обмеженим переліком видів діяльності. Вони також сплачуватимуть з отриманого доходу, тобто розмір податку не буде фіксованим.

Для фермерів-фізособ 4-ї групи базу хочуть розширити базу оподаткування. Зміни впровадять одночасно зі стартом оподаткування в рамках масової оцінки землі, яку проводить уряд.

Також з'являться нові принципи для проведення деяких формальних процедур. Приміром, відкрити або закрити ФОП можна буде з автоматичним відкриттям або закриттям рахунку в банківській установі, а окрему процедуру реєстрації скасують. Ця зміна торкнеться усіх ФОПів.

Щодо юридичних осіб, то тих хто наразі перебуває на 3-й та 4-й групах "спрощенки", після реформи позбавлять можливості користуватися спрощеною системою. Розміри податків для них поступово зростатимуть і сягнуть рівня звичайного податку на прибуток.

Коли стартує реформа

За словами Ярослава Железняка, реформування спрощеної системи оподаткування відбуватиметься два роки.

"У документі передбачено, що зміни відбуватимуть поетапно з 2025 по 2027 рік. А ще потрібно розібратися із запланованими у стратегії змінами, які стосуються адміністрування", — зазначив він у своєму повідомленні.

Змінити дані про ФОП у "Дії"

Нещодавно для українців запрацювала нова корисна послуга, за допомогою якої можна швидко змінити дані про ФОП онлайн. Загалом громадяни можуть уточнювати про свій бізнес чотири види інформації:

  • ПІБ власника;
  • місцеперебування ФОП;
  • види економічної діяльності (КВЕДи);
  • контактні дані.

Заявка виконається автоматично, а оновлені дані отримає контролюючий орган – податкова.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про сервіс uResidency та кому він буде корисний. Ще ми пояснювали, чому деякі ФОПи сплатять менший розмір єдиного податку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.