Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Платитимуть багаті? Які зміни хочуть запровадити в Україні для кожного підприємця

У Міністерстві фінансів детальніше розповіли про реформування української системи оподаткування та як саме вона зміниться

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як зміняться податки в Україні

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують запровадити нову шкалу оподаткування за польською моделлю. У новій шкалі оподаткування закладений європейський принцип "Багаті платять більше".

Про це розповіла заступниця міністра фінансів Світлана Воробей під час обговорення Національної стратегії доходів на заході Центру економічної стратегії.

За її словами, у Польщі працює диференційована система, і є різні ставки – від 2% до 20%. Вони змінюються залежно від економічних процесів.

"Для того, щоб вирівняти конкурентне середовище, щоб однаково вигідно було вигідно працювати з найманими працівниками і у власному бізнесу, саме такі диференційовані ставки вводяться", — сказала вона.

Як зауважила Воробей, скільки буде ставок в рамках української системи оподаткування наразі невідомо. Це питання влада обіцяє обговорити з підприємцями.

"Я впевнена, що це буде публічний процес, і в основу ляжуть пропозиції, які ми вже маємо сьогодні, щодо введення диференційованих ставок на спрощеній системі, плюс європейський досвід, зокрема, польський", — зазначила вона.

Водночас міністр фінансів Сергій Марченко зауважив, що міжнародні партнери та суспільство вимагають справедливого оподаткування доходів. Як пояснив очільник міністерства, справедливість передбачає певну градацію за доходами.

"Питання суспільної справедливості стоїть досить гостро, це факт, і я думаю, що прогресивна система оподаткування буде запроваджена в Україні", — розповів міністр.

При цьому Cвітлана Воробей додала, що Україна поки не готова до впровадження диференційованої шкали.

"Якою вона буде – це також буде предметом дискусій, сьогодні про це говорити зарано. Але такий напрямок ми декларуємо", – підкреслила заступниця міністра фінансів Світлана Воробей.

Податки для ФОП у 2024 році

Після того, як в Україні з 1 січня збільшилася мінімальна зарплата та прожитковий мінімум, розмір єдиного податку (ЄП) та розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ) теж зміняться. Так, єдиний податок становитиме:

  • для ФОП 1 групи — 302,8 гривні на місяць,
  • для ФОП 2 групи — 1 420 гривні на місяць.

Зміниться й розмір мінімального страхового внеску з ЄСВ. Так, усі групи ФОП до березня платитимуть 1 562 гривні, а з квітня, коли мінімальна зарплата збільшиться вдруге, сума страхового внеску становитиме вже 1 760 гривень.

Раніше ми пояснювали, яких ще змін варто очікувати бізнесу у 2024 році. Також ми писали, який бізнес перевірятиме податкова у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.