Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Податкова посилила контроль за OLX: кого з продавців покарають

Податкова закликає підприємців до здійснення прозорої діяльності, аби запобігти тіньовій економіці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Податкова попередила, що буде перевіряти продавців інтернет-магазинів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні бізнес, який проводить розрахунки у готівковій формі або через електронні платіжні засоби за продані товари, зобов'язаний використовувати РРО/ПРРО (касові апарати). У разі невиконання цього правила підприємцям загрожує штраф. І, важливо знати, що податкова буде здійснювати перевірку не лише фізичних магазинів, але й інтернет-платформи, зокрема "OLX".

Про це повідомили у пресслужбі Державної податкової служби України (ДПСУ).

Використовувати касові апарати мають суб'єкти господарювання у сферах торгівлі, громадського харчування та послуг. Це передбачено законом №265 "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг".

"ДПС акцентує, що виконання вимог законодавства, напряму чи опосередковано пов’язаного із поповненням державної скарбниці, є обов’язком кожного платника податків", – йдеться у повідомленні.

Крім того, було зазначено, що лише у вересні правоохоронці виявили та припинили незаконний бізнес у Києві та декількох областях, а саме в:

  • Хмельницькій;
  • Чернігівській;
  • Кіровоградській;
  • Дніпропетровській;
  • Івано-Франківській;
  • Сумській;
  • Вінницькій.

Податкова стежить за продавцями у Facebook та Instagram


Українці, які продають товари чи реалізують послуги у соціальних мережах, повинні офіційно зареєструвати свій бізнес та сплачувати податки. Оскільки така торгівля вважається підприємницькою діяльністю.

Порушення цих правил може призвести до адміністративної або кримінальної відповідальності. Нереєстровані продавці можуть бути звинувачені в ряді протизаконних дій, включаючи ведення господарської діяльності без реєстрації, використання нелегальних методів оплати праці та ухилення від сплати податків. Щоб уникнути проблем, рекомендується реєструвати підприємницьку діяльність перед тим, як розпочати торгівлю у соцмережах.

Які суми штрафів передбачені за невикористання РРО/ПРРО


Штрафи за транзакції без фіскалізації визначаються в залежності від суми чека і кількості порушень:

  • перше порушення: 100% від суми продажу із порушеннями;
  • друге та наступні порушення: 150% від суми продажу із порушеннями.

Підприємцям, які порушують це правило, загрожує штраф, який раніше становив 25% від суми операцій без РРО за перше порушення і 50% за кожне наступне.

Раніше ми повідомляли, як правильно заповнити декларацію з ренти. Також пропонуємо дізнатися, що зміниться для бізнесу у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.