Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Податок 18% на банківські перекази: Гетманцев дав чітку відповідь про нововведення

Контролюючий орган отримає доступ до банківської інформації українців, що передбачено Національною стратегією доходів

Фото: Pexels, Данило Гетманцев/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Українці не платитимуть податок на банківські перекази

Фото: Pexels, Данило Гетманцев/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Розмір податку на фінансові перекази українців не може становити 18%. Це черговий міф, який з’явився в мережі після оприлюднення Національної стратегії доходів до 2030 року.

Таку заяву зробив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю виданню Новини.LIVE.

За його словами, так зване нововведення для фізичних осіб про податок на пересилання будь-яких коштів з рахунку на рахунок є "черговою маячнею чергового божевільного псевдоексперта на теренах соцмереж". Дійсно, вже деякий час в інтернеті активно обговорюють можливість запровадження ставки 18% на фінансові операції.

Ця інформація завірусилася після оприлюднення у грудні 2023 року стратегічного плану податківців. Він передбачає чимало змін для підприємців, зокрема, контролюючому органу нададуть доступ до банківської інформації українців, тобто він зможе посилити контроль за доходами і витратами фізичних осіб.

Водночас слова про "будь-які надходження на картку фізособи" в документі відсутні. Міністерство фінансів зауважило, що оподаткування доходів, отриманих поза підприємницькою діяльністю – це загальний принцип, якому вже є місце в українському законодавстві. Нічого нового ця теза не передбачає.

Данило Гетманцев назвав розповсюдження фейку про 18% провокацією, яку здійснила людина в гонитві за лайками та репостами. Більше того, українці, які здатні мислити критично та хоча б на рівні середньої школи знайомі з фінансами, легко зрозуміють, що такий податок з переказів "вб'є економіку". Тож мова про запровадження не йде.

Чому податкова може зацікавитися картковими операціями

Увагу контролюючого органу до банківських переказів можуть привернути деякі підозрілі операції. Податківці зацікавляться фізичною особою, якщо:

  • впродовж кількох місяців на картку регулярно приходять платежі від різних людей;
  • людина отримала велику суму одним платежем, наприклад, 50 000 грн;
  • протягом місяця рахунок поповнився на 400 000 грн і більше.

Після здійснення таких операцій не виключено, що власник рахунку опиниться в зоні ризику та підпаде під фінансовий моніторинг. Це загрожує блокуванням доступу до картки. Тоді доведеться доводити легальність надходження коштів, але навіть надавши всі підтверджувальні документи треба чекати, поки рішення про відновлення доступу ухвалять.

Чимало українців регулярно скаржаться на фінансовий моніторинг, але нічого не можуть вдіяти з безапеляційним підходом до перевірок. Варто заздалегідь подумати про потенційні проблеми та контролювати банківські надходження, щоб не втрапити у халепу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні збільшився розмір ЄСВ і розповідав, скільки платитимуть підприємці у 2024 році. Також ми повідомляли, чому податкова може почати фактичну перевірку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.