Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Покарання не забариться: що чекає на ФОПа, який перевищив річний ліміт доходу

Цього року граничні суми доходу збільшилися, але підприємцям потрібно уникати перевищення, щоб не довелося перейти на іншу групу ФОП

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

ФОПи повинні перейти на іншу групу, якщо перевищили ліміт доходу

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Фізичні особи-підприємці на спрощеній системі оподаткування мають визначені законодавством річні розміри доходу. Якщо суму буде перевищено, ФОПу загрожують проблеми у вигляді переходу на іншу групу та більших податків.

Про це йдеться у Податковому кодексі України.

Ліміти доходів для представників 1-3 груп залежать від розміру мінімальної заробітної плати. З 1 січня цей показник виріс до 7 100 грн відповідно до положень державного бюджету. Виходить, що сума граничного заробітку також збільшилася і наразі становить:

  • 1 група – 1 185 700 грн (167 мінімальних зарплат);
  • 2 група – 5 921 400 грн (834 мінімальні зарплати);
  • 3 група – 8 285 700 грн (1 167 мінімальних зарплат).

Законодавством передбачено, що перевищення вказаних сум призведе до переходу на іншу групу, де встановлений більший річний ліміт доходу. Окрім цього, підприємцям доведеться застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15% до надмірної суми.

Всі ФОПи повинні подати заявку про зміну групи оподаткування чи перехід на загальну систему, якщо у календарному кварталі перевищили обсяг заробітку. Тоді звернення потрібно оформити не пізніше 20 числа місяця, наступного за цим кварталом.

Зауважимо, ФОП 1 групи може перейти на 2 або 3 групу, якщо дозволяє діяльність. ФОП 2 групи повинен застосувати 3 групу або взагалі відмовитися від спрощеної системи. А ФОП 3 групи може тільки перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ.

Кілька днів для сплати податків

Раніше ми розповідали, коли настане кінцева дата сплати податкових зобов’язань у січні. Традиційно це 20 число кожного місяця, але цього разу на вказану дату випадає субота. Щоб бути впевненим в успішності процедури, краще не відкладати платежі на останній день, тим паче вихідний.

Тож ФОПи повинні сплатити єдиний податок і єдиний соціальний внесок до 19 січня включно. Це можна зробити різними способами, наприклад, в Електронному кабінеті на сайті ДПС чи в мобільному банкінгу. Але найкращий варіант – скористатися Дією на телефоні.

За допомогою додатку можна легко заплатити всі суми, не витрачаючи багато часу. Варто послідовно здійснити такі кроки:

  • авторизуватися у застосунку "Дія" чи на порталі, якщо так зручніше;
  • в меню "Сервіси" обрати кнопку "Податки";
  • натиснути на "Сплата податків і зборів";
  • вибрати ЄП чи ЄСВ та зазначити часовий період;
  • натиснути "Сплатити".

Відбудеться миттєвий платіж з банківської картки, вказаної заздалегідь. Гроші надійдуть на правильні рахунки, оскільки Дія автоматично підтягує актуальні реквізити та персональну інформацію ФОП.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні збільшиться розмір ЄСВ і розповідав, скільки платитимуть підприємці у 2024 році. Також ми повідомляли, що робити ФОПам зі звітом по ЄСВ, якщо вони не сплачували внесок протягом року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.