Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Послуги банків, оплата проїзду та освітлення – що не працює через збій у Київстарі

Збої в мережі Київстар призвели до масових проблем, наприклад, стали недоступними деякі банківські послуги, а також виникли неполадки зі світлом

Фото: list.in.ua, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Через Київстар виникли проблеми зі світлом і банківськими послугами

Фото: list.in.ua, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

12 грудня мережа Київстар перестала функціонувати. Абоненти залишилися без зв’язку, але це тільки половина проблеми. Через масштабний збій виникли труднощі з оплатою безготівковим способом, а в деяких регіонах України перебої з вуличним освітленням. Плюс люди не можуть додзвонитися на гарячі лінії ДТЕК.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відомо про телекомунікаційний колапс і які проблеми стали на заваді життєдіяльності українців.

Вуличне освітлення

Про негативний вплив технічних несправностей мобільного оператора повідомили представники комунальних підприємств у Львові, Сумах, Чернівцях і Рівному. Наприклад, за інформацією ЛКП "Львівсвітло", всі ліній вуличного освітлення відключають в ручному режимі.

"Відтак час аварійних робіт може бути збільшений. Просимо вибачити за незручності", – зауважили комунальники.

Схожа ситуація в Сумах. Працівники підприємства були змушені їздити по місту та здійснювати вимкнення вручну. Наразі все вуличне освітлення в населеному пункті не працює.

У Запоріжжі, за повідомленням місцевих Telegram-каналів, немає змоги автоматично вимкнути світло на вулиці через відсутність зв’язку з обладнанням.

Оплата проїзду та робота сирен

Пресслужба "Чернівецького тролейбусного управління" попередила громадян про тимчасові труднощі з оплатою проїзду банківськими картами на валідаторах. Поки що пасажири можуть користуватися транспортники картками, QR-кодами банківських застосунків, проїзними тощо.

"Всі поїздки реєструються на валідаторі, проте кошти буде списано після відновлення роботи в мережі", – уточнили в ЧТУ.

На території Сумської міської ТГ, згідно з інформацією місцевих видань, не працює система оповіщення під час повітряної тривоги. Тому функції передали співробітникам патрульної поліції та ДСНС. Людей попросили ретельно моніторити мережу, щоб завчасно дізнаватися про ракетну небезпеку.

Робота терміналів і банкоматів під питанням

ПриватБанк також розповів про вплив збоїв у Київстарі на роботу частини терміналів і банкоматів. Деякі установки працюють на мобільних картках, тож не дивно, що є ризики відсутності мережі. Але відсоток автоматів самообслуговування, які використовують послуги Київстару, становить лише 5%.

"За відсутністю мобільного зв’язку клієнти можуть зателефонувати до підтримки за допомогою Приват24, а також написати в чат-онлайн, для цього достатньо, лише доступу до інтернету", – йдеться у повідомленні до клієнтів.

Також варто розуміти, що оплата товарів і послуг безготівковим способом може бути обмежена.

На гарячі лінії не додзвонитися

Контакт-центри різних підприємств також тимчасово недоступні. Пресслужба ДТЕК попросила українців користуватися альтернативними каналами зв’язку, наприклад, зателефонувати на номер іншого мобільного оператора або написати чат-боту.

Рівненська міська рада заявила, що мобільні номери 1553 та 096-333-15-53 тимчасово не працюють. Але дзвінки приймають на стаціонарні номери: 1553, 63-63-95, 26-67-68 і на мобільний 099-333-15-53.

Львівобленерго також зафіксував труднощі. Звернення тимчасово неможливі на номери 0-800-30-15-68 та 067-333-15-68. За необхідності варто скористатися дистанційними способами передачі інформації або подзвонити на 050-460-15-68.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що для абонентів Київстару став недоступним нацроумінг. Також ми повідомляли, що тисячі абонентів "Київстар" залишились без звʼязку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.